Pierożki to danie, które nawet niektórzy z moich
Erasmusowych znajomych znają i dopominają się żeby zrobić ;) Tak, bez wątpienia jest to potrawa, z której kuchnia Polska może być bardzo
dumna. Dziś przepis na pierożki z serem w nieco oryginalnej wersji bo z miętą i
musem truskawkowym. Sezon na truskawki jeszcze się co prawda w Polsce nie
zaczął, ale warto zacząć kolekcjonować przepisy na wykorzystanie tego owocu.
Źródło: zasoby własne
Pierożki z serem i miętą polane musem truskawkowym
Składniki
(na ciasto)
2 szklanki maki pszennej
Pół szklanki wody
1 jajko
Szczypta soli
Na farsz
250-300g twarogu
Pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Na mus truskawkowy:
Pół kilo truskawek
4 łyżki cukru
- Zagotuj osoloną wodę.
- Do miski przesyp mąkę, sól, dolej wodę. Wymieszaj dłonią, a gdy składniki będą już połączone ze sobą dodaj jajko i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dolej wody lub mąki.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego kółka za pomocą dużej szklanki.
- W miseczce wymieszaj rozgnieciony widelcem ser ze śmietanami, cukrem i miętą.
- Na połowie kółek z ciasta połóż po ok. łyżce farszu, nakryj pustymi kółkami i zagnieć boki dookoła farszu.
- Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.
- Mus truskawkowy: truskawki umyj, przełóż do wysokiego naczynia, dosyp cukier i zblenduj na gładki mus.
- Ugotowane pierożki polej musem, udekoruj świeżą miętą i połówkami truskawek. Smacznego!
Dawno już nie jadłam pierogów... Twoje wyglądają bardzo smakowicie, a do tego kojarzą mi się z latem ;)
OdpowiedzUsuńteraz gdy jeszcze nie ma sezonu na truskawki w Polsce, mus można zastąpić śmietanką wymieszaną z cukrem :)
OdpowiedzUsuń