piątek, 27 marca 2015

Pierożki z serem i miętą polane musem truskawkowym

Pierożki to danie, które nawet niektórzy z moich Erasmusowych znajomych znają i dopominają się żeby zrobić ;) Tak, bez wątpienia jest to potrawa, z której kuchnia Polska może być bardzo dumna. Dziś przepis na pierożki z serem w nieco oryginalnej wersji bo z miętą i musem truskawkowym. Sezon na truskawki jeszcze się co prawda w Polsce nie zaczął, ale warto zacząć kolekcjonować przepisy na wykorzystanie tego owocu.

Źródło: zasoby własne


Pierożki z serem i miętą polane musem truskawkowym

Składniki
(na ciasto)

2 szklanki maki pszennej
Pół szklanki wody
1 jajko
Szczypta soli


Na farsz
250-300g twarogu
Pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
4 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Na mus truskawkowy:
Pół kilo truskawek
4 łyżki cukru



  1. Zagotuj osoloną wodę.
  2. Do miski przesyp mąkę, sól, dolej wodę. Wymieszaj dłonią, a gdy składniki będą już połączone ze sobą dodaj jajko i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dolej wody lub mąki.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego kółka za pomocą dużej szklanki.
  4. W miseczce wymieszaj rozgnieciony widelcem ser ze śmietanami, cukrem i miętą.
  5. Na połowie kółek z ciasta połóż po ok. łyżce farszu, nakryj pustymi kółkami i zagnieć boki dookoła farszu.
  6. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.
  7. Mus truskawkowy: truskawki umyj, przełóż do wysokiego naczynia, dosyp cukier i zblenduj na gładki mus.
  8. Ugotowane pierożki polej musem, udekoruj świeżą miętą i połówkami truskawek. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dawno już nie jadłam pierogów... Twoje wyglądają bardzo smakowicie, a do tego kojarzą mi się z latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz gdy jeszcze nie ma sezonu na truskawki w Polsce, mus można zastąpić śmietanką wymieszaną z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń