czwartek, 12 marca 2015

Jajko zapiekane w kajzerce z sałatką pomidorową

Śniadanie, w którego skład wchodzi jajko to jeden z moich ulubionych sposobów na dobry początek dnia. Jajka to składnik, z którego można wyczarować naprawdę wspaniałe potrawy, a nie jakby się mogło wydawać jedynie jajecznicę. O dobrym śniadaniu warto pomyśleć już wieczorem, by rano nie zastanawiać się nad nim tylko od razu zabrać się za gotowanie.


Źródło: zasoby własne


Jajko zapiekane w kajzerce z sałatką pomidorową

Składniki:
(na 1 osobę)
Czas przygotowywania: ok. 15 minut

1 kajzerka
1 jajko
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Pół pomidora
Odrobina sera feta
Kilka oliwek
Oliwa z oliwek
Oregano


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. W międzyczasie pokrój pomidora, oliwki i ser feta.
  3. Z kajzerki odkrój „górę” i wydrąż środek uważając na to, by nie zrobić w bułce dziury od spodu.
  4. Do wydrążonej kajzerki włóż odrobinę masła, następnie wbij jajko, posyp solą i pieprzem oraz połóż na wierzch wiórek masła. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku 5 minut, aby bułka była złota.
  5. Podczas zapiekania nie przykrywaj bułki odkrojoną górą, lepiej połóż ją obok, wtedy pięknie się przypiecze, a jajko dobrze się zetnie.
  6. Podawaj z sałatką z pomidora, oliwek i sera feta skropionych oliwą z oliwek i posypanych oregano.
  7. Udanego poranka! 
ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz