Śniadanie, w którego skład wchodzi jajko to jeden z moich ulubionych
sposobów na dobry początek dnia. Jajka to składnik, z którego można wyczarować
naprawdę wspaniałe potrawy, a nie jakby się mogło wydawać jedynie jajecznicę. O
dobrym śniadaniu warto pomyśleć już wieczorem, by rano nie zastanawiać się nad
nim tylko od razu zabrać się za gotowanie.
Źródło: zasoby własne
Jajko zapiekane w kajzerce z sałatką pomidorową
Składniki:
(na 1 osobę)
Czas przygotowywania: ok. 15 minut
1 kajzerka
1 jajko
Łyżka masła
Sól
Pieprz
Pół pomidora
Odrobina sera feta
Kilka oliwek
Oliwa z oliwek
Oregano
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- W międzyczasie pokrój pomidora, oliwki i ser feta.
- Z kajzerki odkrój „górę” i wydrąż środek uważając na to, by nie zrobić w bułce dziury od spodu.
- Do wydrążonej kajzerki włóż odrobinę masła, następnie wbij jajko, posyp solą i pieprzem oraz połóż na wierzch wiórek masła. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku 5 minut, aby bułka była złota.
- Podczas zapiekania nie przykrywaj bułki odkrojoną górą, lepiej połóż ją obok, wtedy pięknie się przypiecze, a jajko dobrze się zetnie.
- Podawaj z sałatką z pomidora, oliwek i sera feta skropionych oliwą z oliwek i posypanych oregano.
- Udanego poranka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz