wtorek, 10 marca 2015

Mazurek z masą czekoladową i solonym karmelem

Święta Wielkanocne już tuż, tuż i pora zacząć myśleć o wypieku tradycyjnych mazurków. Pomysłów na nie jest co niemiara a każdy wygląda tak samo apetycznie i niezwykle ciężko jest wybrać ten jedyny, wyjątkowy, który zagości na rodzinnym stole. Ja już upiekłam swój pierwszy tegoroczny mazurek, nieco wcześnie, ale erasmusowy, tradycyjny międzynarodowy obiad musiał się zakończyć odpowiednim deserem. Mazurek na klasycznym kruchym spodzie wypełniony cudowną masą czekoladową, udekorowany migdałami i domowym solonym karmelem bardzo zasmakował moim współlokatorką, może Ty też skusisz się na kawałek?

Źródło: zasoby własne


Mazurek z masą czekoladową i solonym karmelem

Składniki
( 1 duży mazurek)

Na ciasto:
500 g mąki
200 g masła
150 g cukru
3 jajka
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę czekoladową:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
200 ml słodkiej śmietanki

Na karmel:
4 łyżki białego cukru
2 łyżki wody
8 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
Łyżeczka soli

Migdały


  1. Przesyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, cukier, miód, pokrojone w małe kostki masło i posiekaj nożem wszystkie składniki. Następnie dodaj jaka i zagnieć ciasto na gładką masę. Gdy jest zbyt gęste dodaj odrobinę  kwaśnej śmietany, gdy zbyt rzadkie dosyp mąki. Gotowe ciasto wsadź do woreczka i umieść lodówce na 30 minut.
  2. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół.
  3. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. ¾ ciasta rozwałkuj na płaski placek, a z pozostałej części zrób brzegi mazurka. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut – na złoty kolor.
  4. Gdy ciasto będzie już upieczone czas zrobić czekoladową masę. Przygotuj dwa garnuszki – jeden duży, drugi mniejszy. Do dużego nalej trochę wody i zagotuj. Umieść nad dużym garnkiem mały i włóż do niego połamane czekolady i śmietanę. Mieszając rozpuszczaj czekoladę w kąpieli wodnej, a gdy masa zgęstniej wylej ją na upieczone ciasto.
  5. Migdały wysyp na sucha patelnie i upraż na złoty kolor. Udekoruj nimi brzegi mazurka.
  6. Teraz czas na karmel. Cukier wysyp na patelnię i nie mieszając rozpuść go na dosyć małym ogniu. Gdy masa zacznie lekko brązowieć dodaj wodę i wymieszaj. Uważaj, bo karmel zacznie pryskać. Następnie dodaj śmietankę i masło. Gotuj razem ok. 5 minut, aż masa stanie się kremowa. Do gotowego karmelu dodaj sól i wymieszaj.
  7. Polej mazurek karmelem. Najlepiej jest jeść go na 2. albo 3. dzień, gdy ciasto trochę skruszeje i przejdzie smakiem wszystkich składników. Smacznego!
Źródło: zasoby własne

Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: