czwartek, 19 marca 2015

Burrito

Słonecznych potraw ciąg dalszy! Tym razem proponuje wycieczkę do gorącego Meksyku, z którego to wywodzi się potrawa, którą dziś Wam zaprezentuję. Moja wersja nieco różni się od oryginału, pominęłam w przepisie ryz, który powinien zostać dodany do farszu. Dizęki temu potrawa jest nieco lżejsza i doskonale pasuje na zdrowy i pożywny lunch.

Źródło: zasoby własne

Buritto

Składniki:

Ciasto na domowe tortille
(wychodzi 8 placków)

2,5 szklanki maki pszennej
Ok. ¾ szklanki gorącej ( ale nie wrzącej) wody
3 łyżki smalcu ( ew. oleju)
Szczypta soli
Na farsz:
500 g mięsa mielonego ( wołowe lub wieprzowo – wołowe)
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów bez skórki
Łyzka oliwy
Sos tabasco ( ok. 5 kropli, w zależności jak bardzo ostre lubisz potrawy)
Słodka i ostra papryka
Łyżeczka chili

Guacamole
1 dojrzałe avocado
Sok z ½ limonki
1 ząbek czosnku
Mała cebula czerwona
Pół szklanki świeżej posiekanej kolendry
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju

+ kwaśna śmietana i limonka


  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj sól i tłuszcz, zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się polaczą stopniowo dolewaj gorącą wodę cały czas zagniatając ciasto. Jeśli woda jest dla Ciebie zbyt gorąca możesz na początku miesząc ciasto łyżką, a gdy trochę ostygnie zagnieść rękami.
  2.  Tak przygotowane ciasto podziel na 8 mniejszych kulek i każdą z nich rozwałkuj na bardzo cieniki placek ( grubość ok. 1 mm).
  3. Rozgrzej mocno dużą nieprzywierającą patelnie i smaż na niej tortille. Tortille smaży się bardzo krótko, gdy tylko zobaczysz charakterystyczne bąbelki natychmiast przerzuć placek na drugą stronę i smaż jeszcze kilka sekund. Gotowe placki układaj na talerzu, każdy z nich przekładając papierowym ręczniki i ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu placków i sprawi, że będą elastyczne.
  4. Gdy tortille będą gotowe możesz zacząć przygotowywać farsz do buritto.
  5. Pokrój drobno czosnek i cebulę, paprykę pokrój w paski.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na niej po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz szczyptę chili, czosnek, cebule i paprykę.
  7. Gdy warzywa się podsmażą dodaj mięso mielone i duś razem, mieszając, aż mięso zmieni kolor na szarawy ( nie będzie surowe). Następnie dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodaj do niego fasolę ( wraz z zalewą), dopraw solą, pieprzem, tabasco i papryką w proszku. Duś razem jeszcze około 5 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj guacamole. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z avocado, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, sól, pieprz, oliwę, bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
  9. Placki do tortilli posmaruj od wewnątrz guacamole, włóż po 2-3 łyżki farszu i złóż na pół ( jeśli Twoje placki tak jak moje wyszły niewielkie)  lub w klasyczną tortillę ( dolny brzeg packa złóż do środka, następnie złóż boki do środka, tak, by zakryły farsz i gotowe. Tak złożona tortilla powinna być szczelnie zamknięta od spodu, a od góry powinno być widać farsz).
  10. Złożone burrito przełóż na patelnię grillową i podsmaż przez kilka minut, by ich skórka stała się bardziej chrupiąca.
  11. Podawaj z lionką i kwaśna śmietaną. Smacznego!
                                               klasyczny kształt składania burrito
Źródło: zasoby własne

nie zapomnij o dodatkach do buritto: guacamole, kolendra, 
kwaśna śmietana i limonka to podstawa :)
Źródło: zasoby własne


Orzaźwiająca woda z cytrusami to idealny napój do tej meksykańskiej potrawy,
doskonale smakuje i skutecznie gasi pragnienie 
Źródło: zasoby własne



2 komentarze:

  1. Super, szukałam dobrego przepisu na placki tortilla, bo zawsze wydawało mi się to bardzo skomplikowane, a tu proszę :) Mam już inspirację na sobotni obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że pomogłam :) Gdy placki do tortilli przestygna można je również przechowywać w woreczku foliowym, wtedy nie stracą elastycznośći :) Ale najlepiej wykorzystać od razu:)

    OdpowiedzUsuń