środa, 25 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań, przypomina mi o czasach dzieciństwa. Moja mama robiła takie zapiekanki dosyć często z przeróżnymi składnikami. Ta potrawa jest bardzo szybka w przygotowaniu i pozwala wykorzystać te składniki, które akurat masz w lodówce.

Źródło: zasoby własne


Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

Na małą blaszkę ( taka jak na zdjęciu)
3 ziemniaki
Kilka plasterków szynki
500 g pieczarek
1 mała cebula
1 papryka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
Pół szklanki posiekanego szczypiorku
Dowolny ser żółty
Sól
Pieprz
Szczypta chili
Oregano
Łyżeczka słodkiej papryki
Masło do wysmarowania formy
Odrobina oleju do smażenia

  1. Cebulę, paprykę, pieczarki i wędlinę pokrój w kostkę. Paprykę i cebulę podsmaż na oleju, następnie dodaj do nich pokrojoną wędlinę, a gdy wszystko się podsmaży dodaj pieczarki i odrobinę soli. Duś razem, by woda z pieczarek odparowała. Na koniec dopraw pieprzem, słodką papryką i oregano.
  2. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół, a formę do zapiekania wysmaruj masłem.
  4. Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na spodzie blaszki. Wymieszaj śmietanę z solą i szczyptą chili i polej ziemniaki śmietanowym sosem. Posyp pierwszą warstwę zapiekanki pieprzem i odrobiną posiekanego szczypiorku.
  5.  Jest już pierwsza warstwa wiec pora na drugą. Na ziemniakach i śmietanie rozprowadź podduszoną paprykę, cebulę, wędlinę i pieczarki. Posyp szczypiorkiem.
  6. Na samą górę zapiekanki zetrzyj żółty ser, posyp całość oregano i słodką papryką.
  7. Zapiekaj od 20 minut, by ser się ładnie przypiekł i utworzył złocistą skorupkę. Smacznego!
Źródło: zasoy własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz