Zapiekanka ziemniaczana to jedno z moich ulubionych dań,
przypomina mi o czasach dzieciństwa. Moja mama robiła takie zapiekanki dosyć często
z przeróżnymi składnikami. Ta potrawa jest bardzo szybka w przygotowaniu i
pozwala wykorzystać te składniki, które akurat masz w lodówce.
Źródło: zasoby własne
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki
Na małą blaszkę ( taka jak na zdjęciu)
3 ziemniaki
Kilka plasterków szynki
500 g pieczarek
1 mała cebula
1 papryka
150 ml kwaśnej śmietany 18%
Pół szklanki posiekanego szczypiorku
Dowolny ser żółty
Sól
Pieprz
Szczypta chili
Oregano
Łyżeczka słodkiej papryki
Masło do wysmarowania formy
Odrobina oleju do smażenia
- Cebulę, paprykę, pieczarki i wędlinę pokrój w kostkę. Paprykę i cebulę podsmaż na oleju, następnie dodaj do nich pokrojoną wędlinę, a gdy wszystko się podsmaży dodaj pieczarki i odrobinę soli. Duś razem, by woda z pieczarek odparowała. Na koniec dopraw pieprzem, słodką papryką i oregano.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół, a formę do zapiekania wysmaruj masłem.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na spodzie blaszki. Wymieszaj śmietanę z solą i szczyptą chili i polej ziemniaki śmietanowym sosem. Posyp pierwszą warstwę zapiekanki pieprzem i odrobiną posiekanego szczypiorku.
- Jest już pierwsza warstwa wiec pora na drugą. Na ziemniakach i śmietanie rozprowadź podduszoną paprykę, cebulę, wędlinę i pieczarki. Posyp szczypiorkiem.
- Na samą górę zapiekanki zetrzyj żółty ser, posyp całość oregano i słodką papryką.
- Zapiekaj od 20 minut, by ser się ładnie przypiekł i utworzył złocistą skorupkę. Smacznego!
Źródło: zasoy własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz