wtorek, 24 marca 2015

Domowe wrapy z indykiem i warzywami

Wrapy to danie, którego nikomu chyba przedstawiać nie trzeba, bo są one dostępne w większości restauracji typu fast-food. Co zrobić gdy nachodzi ochota na szybką przekąskę, a do restauracji fast-food jest zbyt daleko lub chciałoby się zmienić dietę na zdrowszą? Nic w tym trudnego, można zrobić pyszne i zdrowe wrapy samodzielnie w domu.

Źródło: zasoby własne


Domowe wrapy z indykiem i warzywami


Składniki
( na 4 osoby)

Ciasto na domowe tortille
(wychodzi 8 placków)

2,5 szklanki maki pszennej
Ok. ¾ szklanki gorącej ( ale nie wrzącej) wody
3 łyżki smalcu ( ew. oleju)
Szczypta soli

Na farsz:
2 udka z indyka
Rukola
2 pomidory
Żółta papryka
Majonez
Harissa ( pasta z papryczek chili)
8 plasterków żółtego sera
Łyżka masła smażenia
Sól

  1. Udka indyka ugotuj w osolonej wodzie. Gotują się dosyć długo, ok. godziny w zależności od rozmiaru. Do wody możesz dodać również warzywa, takie jak do rosołu, przy okazji ugotujesz zupę lub bazę do obiadu na drugi dzień np. risotto.
  2. Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj sól i tłuszcz, zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się polaczą stopniowo dolewaj gorącą wodę cały czas zagniatając ciasto. Jeśli woda jest dla Ciebie zbyt gorąca możesz na początku miesząc ciasto łyżką, a gdy trochę ostygnie zagnieść rękami.
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na 8 mniejszych kulek i każdą z nich rozwałkuj na bardzo cieniki placek ( grubość ok. 1 mm).
  4. Rozgrzej mocno dużą nieprzywierającą patelnie i smaż na niej tortille. Tortille smaży się bardzo krótko, gdy tylko zobaczysz charakterystyczne bąbelki natychmiast przerzuć placek na drugą stronę i smaż jeszcze kilka sekund. Gotowe placki układaj na talerzu, każdy z nich przekładając papierowym ręczniki i ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu placków i sprawi, że będą elastyczne.
  5. Z ugotowanych udek indyka usuń kości i pokrój mięso na kawałki. Podsmaż na łyżce masła na złoty kolor.
  6. Warzywa pokrój w plasterki lub paski.
  7. Gotowe tortille posmaruj w środku harissą i majonezem. Pamiętaj, że harissa jest bardzo ostra i słona. Następnie połóż trochę mięsa z indyka, następnie pokrojone pomidory, paprykę, rukolę i całość przykryj plasterkiem sera.
  8. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Złóż dolny i górny brzeg tortilli do środka, by zakryły nadzienie, następnie złóż prawy i lewy bok w dokładnie taki sam sposób. Tortillę podpiecz na patelni z jednej i drugiej strony. Smacznego!

2 komentarze:

  1. w 100% się zgadzam :) można do nich włożyć uubione składniki, są zdrowe, a robienie domowych tortilli to sama przyjemność- same plusy :)

    OdpowiedzUsuń