Wrapy to
danie, którego nikomu chyba przedstawiać nie trzeba, bo są one dostępne w
większości restauracji typu fast-food. Co zrobić gdy nachodzi ochota na szybką
przekąskę, a do restauracji fast-food jest zbyt daleko lub chciałoby się
zmienić dietę na zdrowszą? Nic w tym trudnego, można zrobić pyszne i zdrowe
wrapy samodzielnie w domu.
Źródło:
zasoby własne
Domowe
wrapy z indykiem i warzywami
Składniki
( na 4
osoby)
Ciasto
na domowe tortille
2,5
szklanki maki pszennej
Na
farsz:
2 udka
z indyka
Rukola
2
pomidory
Żółta
papryka
Majonez
Harissa
( pasta z papryczek chili)
8
plasterków żółtego sera
Łyżka
masła smażenia
Sól
- Udka indyka ugotuj w osolonej wodzie.
Gotują się dosyć długo, ok. godziny w zależności od rozmiaru. Do wody
możesz dodać również warzywa, takie jak do rosołu, przy okazji ugotujesz
zupę lub bazę do obiadu na drugi dzień np. risotto.
- Zacznij od przygotowania ciasta. Na
stolnicę przesyp mąkę, dodaj sól i tłuszcz, zacznij zagniatać ciasto. Gdy
składniki się polaczą stopniowo dolewaj gorącą wodę cały czas zagniatając
ciasto. Jeśli woda jest dla Ciebie zbyt gorąca możesz na początku miesząc
ciasto łyżką, a gdy trochę ostygnie zagnieść rękami.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 8
mniejszych kulek i każdą z nich rozwałkuj na bardzo cieniki placek (
grubość ok. 1 mm).
- Rozgrzej mocno dużą nieprzywierającą
patelnie i smaż na niej tortille. Tortille smaży się bardzo krótko, gdy
tylko zobaczysz charakterystyczne bąbelki natychmiast przerzuć placek na
drugą stronę i smaż jeszcze kilka sekund. Gotowe placki układaj na
talerzu, każdy z nich przekładając papierowym ręczniki i ściereczką.
Zapobiegnie to wysychaniu placków i sprawi, że będą elastyczne.
- Z ugotowanych udek indyka usuń kości i
pokrój mięso na kawałki. Podsmaż na łyżce masła na złoty kolor.
- Warzywa pokrój w plasterki lub paski.
- Gotowe tortille posmaruj w środku
harissą i majonezem. Pamiętaj, że harissa jest bardzo ostra i słona.
Następnie połóż trochę mięsa z indyka, następnie pokrojone pomidory,
paprykę, rukolę i całość przykryj plasterkiem sera.
- Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu.
Złóż dolny i górny brzeg tortilli do środka, by zakryły nadzienie,
następnie złóż prawy i lewy bok w dokładnie taki sam sposób. Tortillę
podpiecz na patelni z jednej i drugiej strony. Smacznego!
Domowe są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńw 100% się zgadzam :) można do nich włożyć uubione składniki, są zdrowe, a robienie domowych tortilli to sama przyjemność- same plusy :)
OdpowiedzUsuń