Wiosna to piękna i radosna pora roku. Potrawy przygotowywane
w tym okresie również powinny takie być - kolorowe i smaczne, dające mnóstwo
pozytywnej energii na cały dzień. Dziś polecam wiosenną tarte, która zachwyca
nie tylko smakiem lecz również wyglądem.
Źródło: zasoby własne
Wiosenna tarta na cieście francuskim z pomidorami, brokułami
i szczypiorkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
2 pomidory
Pęczek posiekanego szczypiorku
1 duży ząbek czosnku
2 jajka
300 ml słodkiej śmietanki 18%
Sól
Pieprz
Szczypta chili
Szczypta gałki muszkatołowej
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół i w międzyczasie ugotuj brokuł w wodzie z odrobiną soli cukru. Brokuł powinien być pół twardy.
- Blachę do tarty wyłóż gotowym ciastem francuskim, podziurkuj je widelcem i wyłóż papierem do pieczenia z obciążeniem z ryżu/grochu lub kaszy. Piecz w nagrzanym piekarniku 10 minut z obciążeniem, a następnie 5 minut bez obciążenia.
- Wymieszaj jajka ze śmietanką, solą, pieprzem, chili, szczypiorkiem, gałką muszkatołową i pokrojonym drobno czosnkiem.
- Podpieczony spód tarty wyjmij, zalej masą śmietanowo-jajeczną, na wierzch połóż różyczki z brokułu i plasterki pomidora. Zapiekaj ok. 15 minut, by masa jajeczna się ścięła. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz