czwartek, 26 marca 2015

Wiosenna tarta na cieście francuskim z pomidorami, brokułami i szczypiorkiem

Wiosna to piękna i radosna pora roku. Potrawy przygotowywane w tym okresie również powinny takie być - kolorowe i smaczne, dające mnóstwo pozytywnej energii na cały dzień. Dziś polecam wiosenną tarte, która zachwyca nie tylko smakiem lecz również wyglądem.


Źródło: zasoby własne


Wiosenna tarta na cieście francuskim z pomidorami, brokułami i szczypiorkiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
2 pomidory
Pęczek posiekanego szczypiorku
1 duży ząbek czosnku
2 jajka
300 ml słodkiej śmietanki 18%
Sól
Pieprz
Szczypta chili
Szczypta gałki muszkatołowej


  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół i w międzyczasie ugotuj brokuł w wodzie z odrobiną soli cukru. Brokuł powinien być pół twardy.
  2. Blachę do tarty wyłóż gotowym ciastem francuskim, podziurkuj je widelcem i wyłóż papierem do pieczenia z obciążeniem z ryżu/grochu lub kaszy. Piecz w nagrzanym piekarniku 10 minut z obciążeniem, a następnie 5 minut bez obciążenia.
  3. Wymieszaj jajka ze śmietanką, solą, pieprzem, chili, szczypiorkiem, gałką muszkatołową i pokrojonym drobno czosnkiem.
  4. Podpieczony spód tarty wyjmij, zalej masą śmietanowo-jajeczną, na wierzch połóż różyczki z brokułu i plasterki pomidora. Zapiekaj ok. 15 minut, by masa jajeczna się ścięła. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz