poniedziałek, 16 lutego 2015

Kalafior romanesco

Kalafior romanesco to moim zdaniem jedno z najpiękniejszych i najbardziej fotogenicznych warzyw jakich miałam możliwość spróbować. W Polsce nie jest on popularny, nic dziwnego, ponieważ jego cena jest o wiele wyższa od ceny zwykłego białego kalafiora czy brokuła. Na szczęście we Włoszech romanesco jest wszystkim doskonale znany i można go kupić na każdym targu już za kilkadziesiąt centów.

Romanesco to typowo włoskie warzywo, jest on hodowany w tym kraju już od kilkuset lat. Jest ceniony nie tylko za wygląd, lecz również za wysoka zawartość witamin ( witamina C i K) oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń, a nawet jod.
Smak kalafiora romanesco jest bardziej delikatny od tego, którym może sie pochwalić jego biały kuzyn.


We Włoszech to piękne warzywo jest wykorzystywane przede wszystkim jako dodatek do potraw, past, czy tez składnik sałatek.



Źródło: zasoby własne


Propozycja dania z wykorzystaniem kalafiora romaneco: Wiosenna sałatka z kalafiorem romanesco

4 komentarze:

  1. Mówili mi, że kalafior jest biały, a brokuł zielony #confused :)
    Słodki ten romanesco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotuję Ci go jak do mnie przyjedziesz, jest pyszniutki! :)

      Usuń
  2. Orzechowy :) Bardzo lubię :D Cena nie jest taka znów duża :) Ja kupuje po 7 zł :P

    OdpowiedzUsuń