Jabłka to uwielbiane przez Polaków owoce, które często są
elementem deserów. Najczęściej przygotowywane są różnego rodzaju szarlotki,
racuszki czy naleśniki z jabłkowym nadzieniem. Czasem jednak nachodzi ochota na
coś nowego. Moja dzisiejsza propozycja to pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z
jabłkami, z pewnością zasmakuje całej rodzince i znajomym :)
Źródło: zasoby własne
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Składniki:
( na dużą blaszkę)
2 szklanki mąki
Szklanka mleka
2 jajka
7 -8 łyżek cukru
4 łyżki kakao ( gorzkiego)
5 jabłek ( polecam szarą renetę, ale mogą być dowolne dosyć
kwaśne jabłka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Torebka cynamonu w proszku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.
- Jabłka umyj i osusz. 4 z nich pokrój w kostkę, a jedno w plasterki. Pokrojone w kostkę jabłka przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i łyżką cynamonu. Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.
- Do osobnej miski wbij jajka i wsyp cukier, utrzyj na gładką masę. Następnie stopniowo dolewaj olej, mleko i dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto powinno być dosyć gęste.
- Do ciasta dodaj jabłka z cynamonem i cukrem oraz 2 łyżki cynamonu, wymieszaj i wyłóż do blaszki. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone w plasterki jabłka, posyp cynamonem i piecz ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz