wtorek, 24 marca 2015

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Jabłka to uwielbiane przez Polaków owoce, które często są elementem deserów. Najczęściej przygotowywane są różnego rodzaju szarlotki, racuszki czy naleśniki z jabłkowym nadzieniem. Czasem jednak nachodzi ochota na coś nowego. Moja dzisiejsza propozycja to pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami, z pewnością zasmakuje całej rodzince i znajomym :)

Źródło: zasoby własne


Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:
( na dużą blaszkę)

2 szklanki mąki
Szklanka mleka
2 jajka
7 -8  łyżek cukru
4 łyżki kakao ( gorzkiego)
5 jabłek ( polecam szarą renetę, ale mogą być dowolne dosyć kwaśne jabłka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Torebka cynamonu w proszku



  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni góra dół.
  2. Jabłka umyj i osusz. 4 z nich pokrój w kostkę, a jedno w plasterki. Pokrojone w kostkę jabłka przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i łyżką cynamonu. Odstaw na bok na czas przygotowywania ciasta.
  3. Do osobnej miski wbij jajka i wsyp cukier, utrzyj na gładką masę. Następnie stopniowo dolewaj olej, mleko i dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  4. Do ciasta dodaj jabłka z cynamonem i cukrem oraz 2 łyżki cynamonu, wymieszaj i wyłóż do blaszki. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone w plasterki jabłka, posyp cynamonem i piecz ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz