Był już mazurek czekoladowy więc teraz pora na nieco inny
smak. Trochę bardziej nietypowy i wiosenny. To ciasto doskonale podkreśli świąteczną
atmosferę i będzie wspaniałą ozdobą Wielkanocnego stołu.
Źródło: zasoby własne
Mazurek migdałowy z kremem różanym*
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
Szczypta soli
Garść migdałów ( zgniecionych na proszek)
2 żółtka
Na krem:
250 g mascarpone
150 g konfitury z płatków róży
1 łyżeczka soku z limonki
+ płatki róży i migdały do dekoracji
- Mąkę, cukier, sproszkowane migdały i sól przesyp do miski, następnie dodaj pokrojone w kostki masło i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj kwaśna śmietanę, zbyt rzadkie mąkę.
- Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na godzinę.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
- 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przytnij nożem na kształt kwadratu, z pozostałej części zrób brzegi mazurka i dekoracje kształcie kwiatów.
- Piecz ok. 20-25 minut na nagrzanym piekarniku aż ciasto nabierze złotego koloru.
- W dniu, w którym będziesz podawać mazurek na stół przygotuj krem. W miseczce wymieszaj konfiturę różaną, mascarpone i sok z limonki na gładka masę. Ułóż ją równomiernie na wierzchu ciasta, omijając kwiatowe dekoracje.
- Wierzch mazurka udekoruj migdałami i płatkami róży. Róże to kwiaty jadalne, możesz je bez obaw zjeść! Smacznego J
* Ciasto na mazurek najlepiej upiec 1 – 2 dni przed podaniem
go na stół, by skruszało i nabrało smaku. Natomiast krem nakłada się na 2-3 godziny
przed podaniem mazurka. Jeśli wiesz, że musisz przełożyć ciasto kremem
wcześniej przechowuj je w lodówce, by krem się nie rozpłynął.
Mmm, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń