piątek, 13 marca 2015

Mazurek migdałowy z kremem różanym

Był już mazurek czekoladowy więc teraz pora na nieco inny smak. Trochę bardziej nietypowy i wiosenny. To ciasto doskonale podkreśli świąteczną atmosferę i będzie wspaniałą ozdobą Wielkanocnego stołu.


Źródło: zasoby własne

Mazurek migdałowy z kremem różanym*


Składniki:

Na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
Szczypta soli
Garść migdałów ( zgniecionych na proszek)
2 żółtka

Na krem:
250 g mascarpone
150 g konfitury z płatków róży
1 łyżeczka soku z limonki

+ płatki róży i migdały do dekoracji

  1. Mąkę, cukier, sproszkowane migdały i sól przesyp do miski, następnie dodaj pokrojone w kostki masło i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj kwaśna śmietanę, zbyt rzadkie mąkę.
  2. Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  4. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przytnij nożem na kształt kwadratu, z pozostałej części zrób brzegi mazurka i dekoracje kształcie kwiatów.
  5. Piecz ok. 20-25 minut na nagrzanym piekarniku aż ciasto nabierze złotego koloru.
  6. W dniu, w którym będziesz podawać mazurek na stół przygotuj krem. W miseczce wymieszaj konfiturę różaną, mascarpone i sok z limonki na gładka masę. Ułóż ją równomiernie na wierzchu ciasta, omijając kwiatowe dekoracje.
  7. Wierzch mazurka udekoruj migdałami i płatkami róży. Róże to kwiaty jadalne, możesz je bez obaw zjeść! Smacznego J




* Ciasto na mazurek najlepiej upiec 1 – 2 dni przed podaniem go na stół, by skruszało i nabrało smaku. Natomiast krem nakłada się na 2-3 godziny przed podaniem mazurka. Jeśli wiesz, że musisz przełożyć ciasto kremem wcześniej przechowuj je w lodówce, by krem się nie rozpłynął.
Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: