Włochy to królestwo pizzy i wszelkiego rodzaju past, jest
ich tu tysiące! W prawdziwej włoskiej rodzinie pastę zajada się codziennie pod
przeróżną postacią. Przepis na potrawę, którą się dziś z Wami podzielę znalazłam
na stronie internetowej Gennaro Contaldo, jednego z moich ulubionych włoskich
szefów kuchni. Domowe kluseczki są miękkie i delikatne, rozpływają się w ustach
i z pewnością zasmakują nawet małym wybrednym domownikom ;)
Źródło: zasoby własne
Ndundari w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii
Składniki
(na 4 porcje)
Na kluseczki:
250 g sera ricotta
3 żółtka
40 g świeżo startego parmezanu
200 g mąki
Łyżeczka soli
Sos pomidorowy
500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
Sól
Pieprz
Garść świeżej bazylii
+ parmezan do posypania
- Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
- Czosnek i szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje.
- Ricottę wymieszaj z łyżeczką soli, żółtkami, mąką i tartym parmezanem. Ciasto przełóż na posypany mąką blat i zagniataj ( tak jak polskie kopytka). Uformuj wałek i pokrój ciasto na romby o długości mniej więcej 2 cm.
- Kładź kluseczki na osoloną wodę, zamieszaj i gotuj ok. 2 minuty. Sprawdź czy kluseczki nie są surowe. Jeśli nie są surowe, przełóż je łyżką cedzakową go garnka z sosem pomidorowym, dodaj posiekaną bazylie i gotuj razem ok. 1 minuty.
- Gotową potrawę przełóż na talerze i podawaj posypaną parmezanem i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego ;)
wymieszaj składniki na kluseczki
Źródło: zasoby własne
zagnieć ciasto, uformuj wałeczek i pokrój go w romby
Źródło: zasoby własne
Gotuj kluseczki we wrzącej osolonej wodzie ok 2 minuty
Źródło: zasoby własne
wymieszaj z sosem pomidorowym i bazylią
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
jeszcze tylko posyp parmezanem, udekoruj bazylią i możesz zajadać tą pyszną potrawę!
Źródło: zasoby własne
Super! Uwielbiam zapiekankę makaronową z ricottą, kocham też leniwe pierogi z tradycyjnego twarogu, na pewno przyrządzę kiedyś te kluseczki!
OdpowiedzUsuń