piątek, 20 marca 2015

Ndundari w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii

Włochy to królestwo pizzy i wszelkiego rodzaju past, jest ich tu tysiące! W prawdziwej włoskiej rodzinie pastę zajada się codziennie pod przeróżną postacią. Przepis na potrawę, którą się dziś z Wami podzielę znalazłam na stronie internetowej Gennaro Contaldo, jednego z moich ulubionych włoskich szefów kuchni. Domowe kluseczki są miękkie i delikatne, rozpływają się w ustach i z pewnością zasmakują nawet małym wybrednym domownikom ;)

Źródło: zasoby własne


Ndundari w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii


Składniki
(na 4 porcje)

Na kluseczki:
250 g sera ricotta
3 żółtka
40 g świeżo startego parmezanu
200 g mąki
Łyżeczka soli

Sos pomidorowy
500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
Sól
Pieprz
Garść świeżej bazylii

+ parmezan do posypania


  1. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę.
  2. Czosnek i szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory lub passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu aż sos się zredukuje.
  3. Ricottę wymieszaj z łyżeczką soli, żółtkami, mąką i tartym parmezanem. Ciasto przełóż na posypany mąką blat i zagniataj ( tak jak polskie kopytka). Uformuj wałek i pokrój ciasto na romby o długości mniej więcej 2 cm.
  4. Kładź kluseczki na osoloną wodę, zamieszaj i gotuj ok. 2 minuty. Sprawdź czy kluseczki nie są surowe. Jeśli nie są surowe, przełóż je łyżką cedzakową go garnka z sosem pomidorowym, dodaj posiekaną bazylie i gotuj razem ok. 1 minuty.
  5. Gotową potrawę przełóż na talerze i podawaj posypaną parmezanem i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego ;)  

                                            wymieszaj składniki na kluseczki
Źródło: zasoby własne

                                         zagnieć ciasto, uformuj wałeczek i pokrój go w romby
Źródło: zasoby własne

                                     Gotuj kluseczki we wrzącej osolonej wodzie ok 2 minuty
Źródło: zasoby własne

                                               wymieszaj z sosem pomidorowym i bazylią
Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne

jeszcze tylko posyp parmezanem, udekoruj bazylią i możesz zajadać tą pyszną potrawę!
Źródło: zasoby własne



1 komentarz:

  1. Super! Uwielbiam zapiekankę makaronową z ricottą, kocham też leniwe pierogi z tradycyjnego twarogu, na pewno przyrządzę kiedyś te kluseczki!

    OdpowiedzUsuń