sobota, 14 marca 2015

Maślane bułeczki śniadaniowe z makiem

Niedzielne poranki dobrze jest zacząć pysznym i pożywnym śniadankiem. W weekend jest czas na to, by zadbać nie tylko o odpoczynek, ale również o to, by posiłki były bardziej wyjątkowe niż w ciągu tygodnia. A czy jest cos lepszego niż zapach świeżo pieczonego, domowego pieczywa, które doskonale zda egzamin podczas rodzinnego śniadania? Chyba nie…zapraszam do pieczenia!


Źródło: zasoby własne


Maślane bułeczki śniadaniowe z makiem

Składniki
(ok. 10 bułeczek)

Ok. 500 g mąki
80 g cukru
Szczypta soli
25 g świeżych drożdży
Szklanka mleka
70 g rozpuszczonego masła
2 jajka

+ żółtko do posmarowania bułek, mak


  1. Podgrzej mleko i gdy będzie gorące, ale nie wrzące wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut.
  2. Po 10 minutach nasyp mąkę do miski, dodaj do niej sól, cukier i drożdżowy zaczyn. Wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wbij jajka i dolewaj stopniowo masło. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym będzie gładkie i elastyczne i samo zacznie odklejać się od Twoich dłoni. W razie konieczności dodaj więcej mąki.
  3.  Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości.
  4. Po godzinie zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 1,5- 2 cm. Wykrawaj krążki dużą szklanką. Z tak powstałych kółek uformuj w dłoniach bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  5. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
  7. Bułeczki doskonale pasują na śniadanie posmarowane masłem, ulubionym dżemem lub twarogiem. Smacznego!
Domowa piekarenka 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz