Niedzielne poranki dobrze jest zacząć pysznym i pożywnym śniadankiem.
W weekend jest czas na to, by zadbać nie tylko o odpoczynek, ale również o to,
by posiłki były bardziej wyjątkowe niż w ciągu tygodnia. A czy jest cos lepszego
niż zapach świeżo pieczonego, domowego pieczywa, które doskonale zda egzamin
podczas rodzinnego śniadania? Chyba nie…zapraszam do pieczenia!
Źródło: zasoby własne
Maślane bułeczki śniadaniowe z makiem
Składniki
(ok. 10 bułeczek)
Ok. 500 g mąki
80 g cukru
Szczypta soli
25 g świeżych drożdży
Szklanka mleka
70 g rozpuszczonego masła
2 jajka
+ żółtko do posmarowania bułek, mak
- Podgrzej mleko i gdy będzie gorące, ale nie wrzące wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut.
- Po 10 minutach nasyp mąkę do miski, dodaj do niej sól, cukier i drożdżowy zaczyn. Wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wbij jajka i dolewaj stopniowo masło. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym będzie gładkie i elastyczne i samo zacznie odklejać się od Twoich dłoni. W razie konieczności dodaj więcej mąki.
- Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości.
- Po godzinie zagnieć ponownie ciasto i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 1,5- 2 cm. Wykrawaj krążki dużą szklanką. Z tak powstałych kółek uformuj w dłoniach bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
- Przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
- Bułeczki doskonale pasują na śniadanie posmarowane masłem, ulubionym dżemem lub twarogiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz