niedziela, 15 marca 2015

Domowa pita z wędliną, warzywami i sosem pietruszkowym

Fast foodów chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, bo są one doskonale znane na całym świecie. Ten rodzaj jedzenia ma swoich wielbicieli, przeważnie w postaci dzieci oraz sporą grupę przeciwników – nie oszukujmy się, to głównie rodzice dzieci zakochanych w hamburgerach i kebapach. Istnieje bardzo prosty sposób na to jak zamienić fast food w zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który zadowoli gusta wszystkich domowników. Wystarczy zrobić fast food samodzielnie w domu. Sami zobaczcie jakie to proste! Gdy zdecydujesz się przyrządzić domowe pity wraz z całą rodziną, dobra zabawa i pyszne jedzenie są gwarantowane!


Źródło: zasoby własne

Domowa pita z wędlina, warzywami i sosem pietruszkowym

Składniki

( na 4 osoby)

Chlebki pita ( możesz kupić w sklepie, ale polecam zrobić samodzielnie)
(wychodzi 4 sztuki)

1 ½ szklanki mąki
Pół szklanki ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
Łyżeczka cukru
Szczypta soli

+ sałata ( u mnie radicchio) , wędlina, pomidor, ulubiony ser, czerwona cebula

Sos czosnkowo-pietruszkowy:
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Zielona pietruszka
Szczypta soli
Szczypta chili


  1. Do ciepłej wody dodaj rozkruszone drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Następnie wysyp mąkę do miski, dodaj do niej zaczyn i olej i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi od Twoich dłoni.
  3. Ciasto podziel na 4 części, uformuj kulki, ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Po 30 minutach rozwałkuj każdy placek na grubość ok. 1,5-2 cm i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni z góra- dół i piecz pity ok. 10 minut.
  6. Pity gotowe więc czas je nadziać! :) Przygotuj ulubiony ser i wędlinę oraz pomidory – pokrój wszystko w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a natkę pietruszki drobniutko posiekaj.
  7. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej przekrojone na polówki pity oraz wędlinę i cebulę. W międzyczasie wymieszaj jogurt z natką i posiekanym drobno czosnkiem oraz szczyptą soli i chili.
  8. Gdy pity będą podgrzane z jednej strony, przekręć je na drugą i na połowie z nich ułóż ser, grilluj jeszcze przez chwilę, by ser się rozpuścił, a druga strona chlebka grillowała.
  9. Podgrzane i chrupiące pity nadziej resztą składników i polej pietruszkowym sosem. Smacznego!
                                              przygotuj składniki
Źródło: zasoby własne

podpiecz pity, wędlinę i cebulkę
Źródło: zasoby własne

ugrilluj chlebki z drugiej strony, by ser się rozpuscił, nadziej je resztą składników i zajadaj!
Źródło: zasoby własne



Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz