Fast foodów chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, bo są one
doskonale znane na całym świecie. Ten rodzaj jedzenia ma swoich wielbicieli, przeważnie
w postaci dzieci oraz sporą grupę przeciwników – nie oszukujmy się, to głównie rodzice
dzieci zakochanych w hamburgerach i kebapach. Istnieje bardzo prosty sposób na
to jak zamienić fast food w zdrowy i pełnowartościowy posiłek, który zadowoli
gusta wszystkich domowników. Wystarczy zrobić fast food samodzielnie w domu.
Sami zobaczcie jakie to proste! Gdy zdecydujesz się przyrządzić domowe pity
wraz z całą rodziną, dobra zabawa i pyszne jedzenie są gwarantowane!
Źródło: zasoby własne
Domowa pita z wędlina, warzywami i sosem pietruszkowym
Składniki
( na 4 osoby)
Chlebki pita ( możesz kupić w sklepie, ale polecam zrobić
samodzielnie)
(wychodzi 4 sztuki)
1 ½ szklanki mąki
Pół szklanki ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
Łyżeczka cukru
Szczypta soli
+ sałata ( u mnie radicchio) , wędlina, pomidor, ulubiony
ser, czerwona cebula
Sos czosnkowo-pietruszkowy:
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Zielona pietruszka
Szczypta soli
Szczypta chili
- Do ciepłej wody dodaj rozkruszone drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Następnie wysyp mąkę do miski, dodaj do niej zaczyn i olej i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy samo odchodzi od Twoich dłoni.
- Ciasto podziel na 4 części, uformuj kulki, ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po 30 minutach rozwałkuj każdy placek na grubość ok. 1,5-2 cm i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni z góra- dół i piecz pity ok. 10 minut.
- Pity gotowe więc czas je nadziać! :) Przygotuj ulubiony ser i wędlinę oraz pomidory – pokrój wszystko w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a natkę pietruszki drobniutko posiekaj.
- Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej przekrojone na polówki pity oraz wędlinę i cebulę. W międzyczasie wymieszaj jogurt z natką i posiekanym drobno czosnkiem oraz szczyptą soli i chili.
- Gdy pity będą podgrzane z jednej strony, przekręć je na drugą i na połowie z nich ułóż ser, grilluj jeszcze przez chwilę, by ser się rozpuścił, a druga strona chlebka grillowała.
- Podgrzane i chrupiące pity nadziej resztą składników i polej pietruszkowym sosem. Smacznego!
przygotuj składniki
Źródło: zasoby własne
podpiecz pity, wędlinę i cebulkę
Źródło: zasoby własne
ugrilluj chlebki z drugiej strony, by ser się rozpuscił, nadziej je resztą składników i zajadaj!
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz