Źródło: zasoby własne
Włoski sernik cytrynowy
z ricotty i mascarpone
500 g ricotty
250 g mascarpone
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru
Skórka z cytryny
300 g masła
500 g maki
250 g cukru
4 żółtka
- W misce wymieszaj ricottę, mascarpone, jajko, make cukier i skórkę otartą z jednej cytryny. Możesz zrobić to mikserem lub po prostu łyżka.
- Masło pokrój na kawałki, umieść w osobnej misce, dodaj do niego 250 g cukru, 50 g mąki i 4 żółtka. Zagnieć na gładką masę.
- ¾ ciasta wyłóż na spód i wzdłuż brzegów wysmarowanej tłuszczem blaszki. Do środka wlej serowa masę, a na wierzchu ułóż kratkę z pozostałej części ciasta.
- Sernik należy piec w 180 stopniach przez mniej więcej 45 ( aż kolor ciasta będzie złoty). Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem naprawdę wyszedł świetnie !! czy ma Pani może włoski przepis lub link do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sie podoba:) przepis, z ktorego korzystałam to właśnie oryginalny włoski przepis:) smacznego!:)
OdpowiedzUsuń