poniedziałek, 2 marca 2015

Włoski sernik cytrynowy z ricotty i mascarpone

 Przepis na ten sernik otrzymałam od mojej współlokatorki Włoszki, po tym jak zrobiłyśmy go na międzynarodowy obiad. Jest on zupełni inny od klasycznego polskiego sernika, robi się go o wiele szybciej, a przy tym jest o wiele bardziej słodki i ciężki. Mimo to jest przepyszny, a cytrynowy aromat nadaje mu świeży, orzeźwiający smak. Polecam wypróbować :)


Źródło: zasoby własne


Włoski sernik cytrynowy z ricotty i mascarpone

500 g ricotty
250 g mascarpone
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru
Skórka z cytryny


300 g masła
500 g maki
250 g cukru
4 żółtka



  1. W misce wymieszaj ricottę, mascarpone, jajko, make cukier i skórkę otartą z jednej cytryny. Możesz zrobić to mikserem lub po prostu łyżka.
  2. Masło pokrój na kawałki, umieść w osobnej misce, dodaj do niego 250 g cukru, 50 g mąki i 4 żółtka. Zagnieć na gładką masę.
  3. ¾ ciasta wyłóż na spód i wzdłuż brzegów wysmarowanej tłuszczem blaszki. Do środka wlej serowa masę, a na wierzchu ułóż kratkę z pozostałej części ciasta.
  4. Sernik należy piec w 180 stopniach przez mniej więcej 45 ( aż kolor ciasta będzie złoty). Smacznego!
Źródło: zasoby własne

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pod wrażeniem naprawdę wyszedł świetnie !! czy ma Pani może włoski przepis lub link do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że sie podoba:) przepis, z ktorego korzystałam to właśnie oryginalny włoski przepis:) smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń