poniedziałek, 16 marca 2015

Budyniowy deser „macchiato”

Wielu z nas nie wyobraża sobie poniedziałkowego poranka bez porządnej kawy. To właśnie kawa zainspirowała mnie do przygotowania tego deserku. Doskonale się sprawdzi na przerwę w pracy lub drugie śniadanie.

Źródło: zasoby własne

Budyniowy deser „macchiato”

Składniki:
( na 3 wysokie szklanki do caffe latte)

1 budyń karmelowy
Pół litra mleka
Łyżeczka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
250 g gęstego jogurtu naturalnego ( może być też jogurt grecki)
Łyżka cukru pudru
Chili w płatkach ( opcjonalnie)
Dżem malinowy/wiśniowy lub porzeczkowy
Podłużne biszkopty


  1. Ugotuj budyń w 0,5 szklanki mleka z 2 łyżkami cukru, łyżką kawy rozpuszczalnej i łyżeczka masła.  Gdy budyń będzie gęsty i gotowy napełnij nim szklanki do cafe latte do ¾ wysokości.
  2. Poczekaj aż budyń wystygnie.
  3. Na przestudzony budyń rozsmaruj po łyżce dżemu.
  4. Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem i ułóż go na warstwie dżemu uważając, by nie pomieszać poszczególnych warstw.
  5. Posyp płatkami chili i odrobiną kawy rozpuszczalnej. Podawaj z podłużnymi biszkoptami.
  6. Deser doskonale smakuje od razu, ale jeśli chcesz go podać po obiedzie lub wieczorem można go przechowywać w lodówce. 

1 komentarz:

  1. Świetny przepis. Uwielbiam takie z dodatkiem kawy :) Budyń to mój ulubiony deser - myślę, że to się będzie świetnie razem komponowało :)

    OdpowiedzUsuń