Wielu z nas nie wyobraża sobie poniedziałkowego poranka bez
porządnej kawy. To właśnie kawa zainspirowała mnie do przygotowania tego
deserku. Doskonale się sprawdzi na przerwę w pracy lub drugie śniadanie.
Źródło: zasoby własne
Budyniowy deser „macchiato”
Składniki:
( na 3 wysokie szklanki do caffe latte)
1 budyń karmelowy
Pół litra mleka
Łyżeczka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
250 g gęstego jogurtu naturalnego ( może być też jogurt
grecki)
Łyżka cukru pudru
Chili w płatkach ( opcjonalnie)
Dżem malinowy/wiśniowy lub porzeczkowy
Podłużne biszkopty
- Ugotuj budyń w 0,5 szklanki mleka z 2 łyżkami cukru, łyżką kawy rozpuszczalnej i łyżeczka masła. Gdy budyń będzie gęsty i gotowy napełnij nim szklanki do cafe latte do ¾ wysokości.
- Poczekaj aż budyń wystygnie.
- Na przestudzony budyń rozsmaruj po łyżce dżemu.
- Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem i ułóż go na warstwie dżemu uważając, by nie pomieszać poszczególnych warstw.
- Posyp płatkami chili i odrobiną kawy rozpuszczalnej. Podawaj z podłużnymi biszkoptami.
- Deser doskonale smakuje od razu, ale jeśli chcesz go podać po obiedzie lub wieczorem można go przechowywać w lodówce.
Świetny przepis. Uwielbiam takie z dodatkiem kawy :) Budyń to mój ulubiony deser - myślę, że to się będzie świetnie razem komponowało :)
OdpowiedzUsuń