Post w Środę Popielcową wcale nie musi być nudny, istnieje
bardzo dużo postnych, prostych a przy tym ciekawych dań. Ja zdecydowałam się
dziś przyrządzić risotto z kalafiorem romanesco. Było naprawdę wspaniałe!
Risotto z kalafiorem
romanesco
Składniki
(na 2 osoby)
1 szklanka ryżu do
risotto
Ok. 600 ml ciepłej
wody
Pół kalafiora
romanesco
Pół cebuli
2 ząbki czosnku
Twardy ser
Sól
Pieprz
¼ szklanki octu z
białego wina
Łyżka masła,
2 łyżki oliwy
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce masła i łyżce oliwy. Następnie dodaj 1 szklankę ryżu do risotto i smaż razem przez chwilę cały czas mieszając.
- Gdy ryż zacznie zmieniać kolor ( stanie sie biały) dolej do niego ocet i 1 chochlę wody. Mieszaj risotto cały czas, a gdy wchłonie cały płyn dodaj następną chochlę wody. Risotto powinno się gotować ok. 10 -15 minut.
- W międzyczasie podziel kalafiora na mniejsze części i dodaj go do risotto na 5 minut przed końcem gotowania.
- Gdy ryz będzie al dente ( półtwardy) zdejmij risotto z kuchenki, dopraw solą i pieprzem oraz startym serem, dodaj łyżkę masła, wymieszaj i przykryj pokrywka albo folia aluminiową na 3 minuty.
- Teraz Twoje risotto jest gotowe! Posyp je jeszcze odrobiną tartego sera, już na talerzu i smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz