niedziela, 29 marca 2015

Orechcchiette ze szpinakiem i pancettą

Pasta to jedno z najszybszych dań na świecie, ale niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że we Włoszech nie jest to po prostu jakiś tam makaron z jakimś tam sosem. Włosi przywiązują ogromną wagę do tego jaki rodzaj pasty dobierają do sosu. Wydaje się to być śmieszne, ale w rzeczywistości każdy rodzaj makaronu smakuje nieco inaczej. Jeden z moich ulubionych kształtów makaronu to orecchiette wywodzące się z południowych Włoch. Są one doskonałe do sosów gładkich lub z niewielkim składnikami, jak np. rozdrobniony szpinak czy pancetta.

Źródło: zasoby własne


Orecchiette ze szpinakiem i pancettą

Składniki
(na 4 osoby)

400 g makarony orecchiette
1 opakowanie mrożonego szpinaku
200 g pancetty
Mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka typu Philadelphia ( bez dodatków)
Sól
Pieprz
Łyżka masła
Parmezan



  1. Zagotuj osolona wodę w dużym garnku i ugotuj w niej makron zgodnie instrukcją znajdująca się na opakowaniu. Powinien być al dente.
  2. W rondelku podsmaż pancettę, a gdy zacznie wydzielać się tłuszcz dodaj pokrojony drobno czosnek i cebule i smaż razem przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś razem ok. 5 minut.
  3. Po 5 minutach dodaj masło, ugotowany makaron, oraz 2 chochle wody z makaronu. Gotuj razem ok. 1 minuty, aż sos się zredukuje. Na sam koniec dodaj pół szklanki startego parmezanu, serek Philadelphia pieprz i sól i wymieszaj.
  4. Pastę podawaj posypaną świeżo startym parmezanem i udekorowana listkami bazylii. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz