poniedziałek, 23 marca 2015

Pasta w kremowym sosie z pancettą

Poniedziałkowe obiady zazwyczaj są szybkie, bo przecież po weekendzie nikomu nie chce się spędzać długich godzin w kuchni. Więc dziś proponuję pyszną kremowa pastę z dodatkiem pancetty i pietruszki. Nie jest to włoska carbonara, ale smak jest równie pyszny J

Źródło: zasoby własne


Pasta w kremowym sosie z pancettą

Składniki
(na 2 osoby)


Makaron ( trofie lub fussili)
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
Posiekana natka pietruszki
150 g pancetty ( lub bekonu)
Sól
Pieprz
Parmezan


  1. Zagotuj osoloną wodę na makaron, a następnie ugotuj go zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną pancettę, a gdy tłuszcz się wysmaży dodaj posiekany czosnek i cebulę i smaż razem przez chwilę ciągle mieszając. Następnie dolej śmietankę, dopraw szczyptą pieprzu i gotuj razem ok. 5 minut.
  3. Gdy pasta będzie ugotowana al dente, odcedź ja i dodaj do sosu. Mieszając gotuj jeszcze ok. 30 sekund, następnie dodaj pietruszkę, odrobinę startego parmezanu i wymieszaj.
  4. Potową pastę wykładaj na talerze, przed jedzeniem posyp świeżo startym parmezanem, Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz