Poniedziałkowe obiady zazwyczaj są szybkie, bo przecież po
weekendzie nikomu nie chce się spędzać długich godzin w kuchni. Więc dziś proponuję
pyszną kremowa pastę z dodatkiem pancetty i pietruszki. Nie jest to włoska
carbonara, ale smak jest równie pyszny J
Źródło: zasoby własne
Pasta w kremowym sosie z pancettą
Składniki
(na 2 osoby)
Makaron ( trofie lub fussili)
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 ząbek czosnku
Pół małej cebuli
Posiekana natka pietruszki
150 g pancetty ( lub bekonu)
Sól
Pieprz
Parmezan
- Zagotuj osoloną wodę na makaron, a następnie ugotuj go zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojoną pancettę, a gdy tłuszcz się wysmaży dodaj posiekany czosnek i cebulę i smaż razem przez chwilę ciągle mieszając. Następnie dolej śmietankę, dopraw szczyptą pieprzu i gotuj razem ok. 5 minut.
- Gdy pasta będzie ugotowana al dente, odcedź ja i dodaj do sosu. Mieszając gotuj jeszcze ok. 30 sekund, następnie dodaj pietruszkę, odrobinę startego parmezanu i wymieszaj.
- Potową pastę wykładaj na talerze, przed jedzeniem posyp świeżo startym parmezanem, Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz