wtorek, 17 marca 2015

Muffinki z papają, polewą z białej czekolady i płatkami chili

Mufiinki to wspaniały deser, robi się je błyskawicznie i można z nich wyczarować prawdziwe małe dzieła sztuki. Najpopularniejsze są muffinki na słodko, takie też Wam dziś zaproponuję, ale w nieco bardziej egzotycznej odsłonie. Wypróbujcie sami, a przekonacie się, że w gotowaniu warto jest być odważnym i łączyć ze sobą kontrastujące składniki J

Źródło: zasoby własne


Muffinki z papają, polewą z białej czekolady i płatkami chili

Składniki
( na 12 sztuk)

Miąższ z jednej bardzo dojrzałej papai
½ szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju
½ szklanki cukru trzcinowego
Szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu
Chili w płatkach
1 biała czekolada
Orzechy laskowe ( całe, tyle sztuk ile babeczek)
2 łyżki śmietany kremówki



  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Miąższ z papai wymieszaj z jajkiem i olejem, następnie dodaj szczyptę soli, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.  Masa powinna być gęsta, ale gdy jest zbyt sucha dolej mleka, gdy zbyt rzadka dodaj mąki.
  3. Napełnij ciastem foremki do muf finek do ¾ wysokości.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.
  5. Gdy upieczone muffinki przestygną pora je ozdobićJ
  6. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a gdy będzie już płynna dodaj do niej śmietanę kremówkę i pół łyżeczki oleju i dokładnie wymieszaj, Olej sprawi, że Twoja polewa będzie pięknie błyszczała.
  7. Tak przygotowana polewą polej muffinki, na szczycie każdej umieść po 1 orzechu laskowym i posyp dookoła płatkami chili. Smacznego J

Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz