Mufiinki to wspaniały deser, robi się je błyskawicznie i
można z nich wyczarować prawdziwe małe dzieła sztuki. Najpopularniejsze są
muffinki na słodko, takie też Wam dziś zaproponuję, ale w nieco bardziej
egzotycznej odsłonie. Wypróbujcie sami, a przekonacie się, że w gotowaniu warto
jest być odważnym i łączyć ze sobą kontrastujące składniki J
Źródło: zasoby własne
Muffinki z papają, polewą z białej czekolady i płatkami
chili
Składniki
( na 12 sztuk)
Miąższ z jednej bardzo dojrzałej papai
½ szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju
½ szklanki cukru trzcinowego
Szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu
Chili w płatkach
1 biała czekolada
Orzechy laskowe ( całe, tyle sztuk ile babeczek)
2 łyżki śmietany kremówki
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Miąższ z papai wymieszaj z jajkiem i olejem, następnie dodaj szczyptę soli, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. Wymieszaj łyżką do połączenia składników. Masa powinna być gęsta, ale gdy jest zbyt sucha dolej mleka, gdy zbyt rzadka dodaj mąki.
- Napełnij ciastem foremki do muf finek do ¾ wysokości.
- Piecz w nagrzanym piekarniku 25 minut.
- Gdy upieczone muffinki przestygną pora je ozdobićJ
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a gdy będzie już płynna dodaj do niej śmietanę kremówkę i pół łyżeczki oleju i dokładnie wymieszaj, Olej sprawi, że Twoja polewa będzie pięknie błyszczała.
- Tak przygotowana polewą polej muffinki, na szczycie każdej umieść po 1 orzechu laskowym i posyp dookoła płatkami chili. Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz