wtorek, 3 marca 2015

Quesadilla z chorizo i papryką jalapeño

Kuchnia meksykańska to jeden z moich ulubionych kierunków kulinarnych. Potrawy są dosyć treściwe, pikantne i bardzo zróżnicowane w smaku. Quesadilla to tradycyjne meksykańska potrawa, w która tradycyjnie składa się jedynie z pszennych placków i sera Oaxaca. Dziś pokażę Wam jak urozmaicić ten wysmienity posiłek, którego przygotowanie jest dzicinnie proste :)

Źródło: zasoby własne


Quesadilla z chorizo i papryką  jalapeño


Składniki:

Ciasto na domowe tortille
(wychodzi 8 placków)

2,5 szklanki maki pszennej
Ok. ¾ szklanki gorącej ( ale nie wrzącej) wody
3 łyżki smalcu ( ew. oleju)
Szczypta soli


Na nadzienie:

1 kiełbaska chorizo
Ser ( w Meksyku używa się sera Oaxaca, nie udało mi się go odszukać w Polsce, możesz go zastąpić mozzarellą lub serem typu cheddar)
Marynowane papryczki jalapeño
Czerwona papryka
Kukurydza konserwowa
Świeża kolendra

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj sól i tłuszcz, zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się polaczą stopniowo dolewaj gorącą wodę cały czas zagniatając ciasto. Jeśli woda jest dla Ciebie zbyt gorąca możesz na początku miesząc ciasto łyżką, a gdy trochę ostygnie zagnieść rękami.
  2. Tak przygotowane ciasto podziel na 8 mniejszych kulek i każdą z nich rozwałkuj na bardzo cieniki placek ( grubość ok. 1 mm).
  3. Rozgrzej mocno dużą nieprzywierającą patelnie i smaż na niej tortille. Tortille smaży się bardzo krótko, gdy tylko zobaczysz charakterystyczne bąbelki natychmiast przerzuć placek na drugą stronę i smaż jeszcze kilka sekund. Gotowe placki układaj na talerzu, każdy z nich przekładając papierowym ręczniki i ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu placków i sprawi, że będą elastyczne.
  4. masz już placki wiec pora na farsz. Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż je na patelni.
  5. Paprykę pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce, a kolendrę drobno posiekaj.
  6. Rozgrzej sucha patelnie ( najlepiej grillową) i połoz na niej jeden placek tortilla. Posyp go serem, ułóż plasterki chorizo, jalapeño, kawałki papryki, odrobinę kukurydzy świeżej kolendry. Całość posyp kolejna porcją sera i przykryj drugim plackiem tortilla.
  7. Mocno przyciskając quesadillę dłońmi smaż z jednej strony ok. 1,5-minut. Następnie przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 1,5-2 minuty.
  8. Gtową quesadillę przełóż na talerz i pokrój na trójkaty ( tak jak pizzę). Niestety nie mam zdjęcia gotowej potrawy, bo bardzo syzbko zniknęła z talerzy :) Smacznego!



Meksyk od kuchni

1 komentarz:

  1. Uwielbiam chorizo i uwielbiam quesadillas więc połączenie jak dla mnie idealne.

    OdpowiedzUsuń