Kuchnia meksykańska to jeden z moich ulubionych kierunków
kulinarnych. Potrawy są dosyć treściwe, pikantne i bardzo zróżnicowane w smaku. Quesadilla to tradycyjne meksykańska potrawa, w która tradycyjnie składa się jedynie z pszennych placków i sera Oaxaca. Dziś pokażę Wam jak urozmaicić ten wysmienity posiłek, którego przygotowanie jest dzicinnie proste :)
Źródło: zasoby własne
Quesadilla z chorizo
i papryką jalapeño
Składniki:
Ciasto na domowe
tortille
(wychodzi 8 placków)
2,5 szklanki maki
pszennej
Ok. ¾ szklanki
gorącej ( ale nie wrzącej) wody
3 łyżki smalcu ( ew.
oleju)
Szczypta soli
Na nadzienie:
1 kiełbaska chorizo
Ser ( w Meksyku używa
się sera Oaxaca, nie udało mi się go odszukać w Polsce, możesz go zastąpić
mozzarellą lub serem typu cheddar)
Marynowane papryczki jalapeño
Czerwona papryka
Kukurydza konserwowa
Świeża kolendra
- Zacznij od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj sól i tłuszcz, zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się polaczą stopniowo dolewaj gorącą wodę cały czas zagniatając ciasto. Jeśli woda jest dla Ciebie zbyt gorąca możesz na początku miesząc ciasto łyżką, a gdy trochę ostygnie zagnieść rękami.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 8 mniejszych kulek i każdą z nich rozwałkuj na bardzo cieniki placek ( grubość ok. 1 mm).
- Rozgrzej mocno dużą nieprzywierającą patelnie i smaż na niej tortille. Tortille smaży się bardzo krótko, gdy tylko zobaczysz charakterystyczne bąbelki natychmiast przerzuć placek na drugą stronę i smaż jeszcze kilka sekund. Gotowe placki układaj na talerzu, każdy z nich przekładając papierowym ręczniki i ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu placków i sprawi, że będą elastyczne.
- masz już placki wiec pora na farsz. Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż je na patelni.
- Paprykę pokrój w paski, ser zetrzyj na tarce, a kolendrę drobno posiekaj.
- Rozgrzej sucha patelnie ( najlepiej grillową) i połoz na niej jeden placek tortilla. Posyp go serem, ułóż plasterki chorizo, jalapeño, kawałki papryki, odrobinę kukurydzy świeżej kolendry. Całość posyp kolejna porcją sera i przykryj drugim plackiem tortilla.
- Mocno przyciskając quesadillę dłońmi smaż z jednej strony ok. 1,5-minut. Następnie przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 1,5-2 minuty.
- Gtową quesadillę przełóż na talerz i pokrój na trójkaty ( tak jak pizzę). Niestety nie mam zdjęcia gotowej potrawy, bo bardzo syzbko zniknęła z talerzy :) Smacznego!
Uwielbiam chorizo i uwielbiam quesadillas więc połączenie jak dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuń