czwartek, 12 marca 2015

Kładzione kluseczki szpinakowe z okrasą

Smaczne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane, trudne, czy bazujące na drogich składników. Najlepsze potrawy są proste, takie, które każdy potrafi wykonać, bo przypominają one domowe jedzenie. Dziś naszła mnie ochota na kładzione kluseczki szpinakowe. Spróbuj sam, są naprawdę wspaniałe!


Źródło: zasoby własne


Kładzione kluseczki szpinakowe z okrasą


Skąłdniki
(na 1 osobę)

2-3 bryłki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 jajko
Ok. 4 łyżki maki ( Może być więcej lub mniej w zależności od wielkości jajka)
Sól
Pieprz

Na okrasę:
Dwa plasterki szynki lub boczku
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
Odrobina oliwy



  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku.
  2. Rozmrożony, odsączony z nadmiaru wody szpinak przełóż do miseczki, wbij do niego jajko, dosyp mąkę, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany – gdy jest zbyt rzadkie dosyp mąki, zbyt gęste – dolej mleka lub wody.
  3. Szynkę lub boczek pokrój w drobną kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj do nich wędlinę i smaż razem jeszcze przez chwilę na złoty kolor.
  5. Gdy woda w garnku się zagotuje, kładź na nią szpinakowe kluseczki. Najłatwiej jest to robić za pomocą małej łyżeczki do herbaty. Przed nabraniem partii ciasta zanurz łyżkę we wrzącej wodzie i kładź kluski jeden po drugim na gotującą się wodę. Zamieszaj, by nie przykleiły się do dna i gotuj ok. 2-3 minuty.
  6. Podawaj z okrasą i wiórkami parmezanu. Smacznego! 

Źródło: zasoby własne

Zielono mi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz