wtorek, 10 marca 2015

Pierogi brokułowe z konfiturą cebulową

Pierożki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej, które jest doskonale znane również za granicą. Jest to danie bardzo uniwersalne ponieważ do środka ciasta można włożyć co tylko dusza zapragnie. Tak też wpadłam na pomysł zrobienia tych pierożków. Brokułowe z serem i wytrawna konfiturą cebulową. Ja z pewnością powtórzę tą potrawę i Tobie również polecam ;)


Źródło: zasoby własne


Pierogi brokułowe z konfiturą cebulową

Składniki
( na ok. 60 pierogów)

Na ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
Pół szklanki wody
1 jajko
Sól

Na farsz:
1 duzy brokuł
3 ząbki czosnku
Mała cebula
200 g sera feta
Sól
Pieprz

2 cebule czerwone
Pół lampki wina czerwonego wytrawnego
Sól
Pieprz
Tymianek


  1. Ugotuj brokuł na pół twardo w wodzie z 1 łyżka soli i 1 łyżką cukru. Po ugotowaniu ostudź go i drobno posiekaj, przełóż do miski.
  2. Na patelni podsmaż pokrojony drobno czosnek i białą cebulę. Dodaj czosnek i cebulę do brokuła. Pokrój fetę na kawałki  również dodaj do brokułowej masy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki.
  3. Konfitura: cebule pokrój w półokręgi i podsmaż na 2 łyżkach masła. Następnie dodaj sól i czerwone wino. Mieszając gotuj ok. 3 minuty, by alkohol odparował. Dopraw tymiankiem i pieprzem i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut na małym ogniu aż cebula będzie półtwarda. Co jakiś czas zamieszaj, by nie przypalić konfitury.
  4. Czas na ciasto! Przygotuj dwie miski, do jednej wsyp mąkę pszenną, a do drugiej pełnoziarnistą. Do każdej z misek dodaj po szczypcie soli i ok. ¼ szklanki wody. Wymieszaj składniki w każdej z misek aż do ich połączenia. Na koniec roztrzep jajko widelcem i wlej po połowie do misek z ciastem. Zagnieć jedno i drugie ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki.
  5. Gotowe ciasta rozwałkuj na cienkie placki i zrób w nich kółka za pomocą szklanki. Do każdego kółka włóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. 
  6. Podawaj z konfiturą cebulową. smacznego! :)
Wariacje pierogowe

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na farsz! Patrząc na całość aż ślinka cieknie :) Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że ta konfitura cebulowa to świetny pomysł do pierogów. Można by także spróbować podać ją z ruskimi...? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że spróbować można, do odważnych świat należy :) choć moim zdaniem ona lepiej się komponuje z pierogami z brokułami, szpinakiem lub dynią :)

    OdpowiedzUsuń