środa, 18 marca 2015

Mazurek gianduia z jalapeno na spodzie orzechowym

Szybko ten czas leci, bo Wielkanoc coraz bliżej. Już od prawie dwóch miesięcy podziwiam Włochy, a to już za tydzień trzeba będzie się pakować żeby wrócić na świąteczną przerwę do domu. Bardzo się cieszę, bo oznacza to spotkanie z rodziną, przyjaciółmi i…wielkie gotowanie! Właściwie to pieczenie i przygotowywanie sałatek, bo babcie tylko tyle mi pozwalają zrobić :) Ale nie ma co marudzić pora na kolejną mazurkową propozycję. To jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych – orzechy, czekolada  chili – ta mieszanka zawsze się sprawdza i doskonale do siebie pasuje J


Źródło: zasoby własne

Mazurek gianduia z jalapeno na spodzie orzechowym*

Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
Szczypta soli
Pół szklanki zgniecionych na pył lub zmielonych orzechów laskowych
2 żółtka

Na masę;
2 czekolady gorzkie z orzechami
1 czekolada mleczna z orzechami
100 ml śmietanki słodkiej

+  suszone jalapeno


  1. Mąkę, cukier, zmielone orzechy i sól przesyp do miski, następnie dodaj pokrojone w kostki masło i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj kwaśna śmietanę, zbyt rzadkie mąkę.
  2. Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  4. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i uformuj z niego kształt pisanki. Z pozostałej części zrób brzegi ciasta. Możesz też zrobić wewnątrz ciasta kratkę z resztek ciasta.
  5. Piecz ok. 20-25 minut na nagrzanym piekarniku aż ciasto nabierze złotego koloru.
  6. Gdy ciasto będzie upieczone rozpuść czekolady i w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do nich śmietankę i wymieszaj. Gotowa masę wylej na wierzch mazurka, a zanim zastygnie posyp płatkami jalapeno. Smacznego!
* Polecam zrobić 2-3 dni przed podaniem żeby ciasto zmiękło i "przeszło" smakiem reszty składników.
Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: