Szybko ten czas leci, bo Wielkanoc coraz bliżej. Już od
prawie dwóch miesięcy podziwiam Włochy, a to już za tydzień trzeba będzie się pakować
żeby wrócić na świąteczną przerwę do domu. Bardzo się cieszę, bo oznacza to
spotkanie z rodziną, przyjaciółmi i…wielkie gotowanie! Właściwie to pieczenie
i przygotowywanie sałatek, bo babcie tylko tyle mi pozwalają zrobić :) Ale nie ma co marudzić pora na kolejną mazurkową propozycję. To jedna z moich
ulubionych kombinacji smakowych – orzechy, czekolada chili – ta mieszanka zawsze się sprawdza i
doskonale do siebie pasuje J
Źródło: zasoby własne
Mazurek gianduia z jalapeno na spodzie orzechowym*
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
Szczypta soli
Pół szklanki zgniecionych na pył lub zmielonych orzechów laskowych
2 żółtka
Na masę;
2 czekolady gorzkie z orzechami
1 czekolada mleczna z orzechami
100 ml śmietanki słodkiej
+ suszone jalapeno
- Mąkę, cukier, zmielone orzechy i sól
przesyp do miski, następnie dodaj pokrojone w kostki masło i posiekaj
składniki nożem. Następnie dodaj żółtka jajek i zagnieć ciasto. Gdy ciasto
jest zbyt gęste dodaj kwaśna śmietanę, zbyt rzadkie mąkę.
- Gotowe ciasto włóż do woreczka i odstaw
do lodówki na godzinę.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180
stopni góra dół.
- 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i uformuj
z niego kształt pisanki. Z pozostałej części zrób brzegi ciasta. Możesz też
zrobić wewnątrz ciasta kratkę z resztek ciasta.
- Piecz ok. 20-25 minut na nagrzanym
piekarniku aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Gdy ciasto będzie upieczone rozpuść
czekolady i w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do nich śmietankę i
wymieszaj. Gotowa masę wylej na wierzch mazurka, a zanim zastygnie posyp
płatkami jalapeno. Smacznego!
* Polecam zrobić 2-3 dni przed podaniem żeby ciasto zmiękło i "przeszło" smakiem reszty składników.
pyszniutki; pozdrawiam;
OdpowiedzUsuń