Amerykański pancake to większy i bardziej puszysty kuzyn
polskiego naleśnika. Są one serwowane z różnymi dodatkami, ale najbardziej popularny
zestaw to pancake+syrop klonowy+masło. Moja wersja jest nieco inna, z racji
tego, że w erasmusowej kuchni jest wiele ciekawych rzeczy, ale syropu klonowego
nie znalazłam. Także dziś trochę po polsku, trochę po amerykańsku ;)
Źródło: zasoby własne
Pancakes z miodem i bananami
Składniki na ciasto:
( wychodzi 8 placuszków)
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml maślanki
150 ml mleka
30 g roztopionego masła
+ banan, miód, masło do smażenia
- Składniki na ciasto wymieszaj na gładką i gęsta masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dolej mleka lub dosyp mąki.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i zacznij smażyć placki. Zazwyczaj na jednego placuszka wykładam ½ chochli ciasta.
- Gdy na pancake pojawia się bąbelki, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. minuty.
- Podawaj z miodem i pokrojonym w plasterki bananem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz