sobota, 28 marca 2015

Pancakes z miodem i bananami

Amerykański pancake to większy i bardziej puszysty kuzyn polskiego naleśnika. Są one serwowane z różnymi dodatkami, ale najbardziej popularny zestaw to pancake+syrop klonowy+masło. Moja wersja jest nieco inna, z racji tego, że w erasmusowej kuchni jest wiele ciekawych rzeczy, ale syropu klonowego nie znalazłam. Także dziś trochę po polsku, trochę po amerykańsku ;)

Źródło: zasoby własne


Pancakes z miodem i bananami

Składniki na ciasto:
( wychodzi 8 placuszków)

300 g  mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml maślanki
150 ml mleka
30 g roztopionego masła

+ banan, miód, masło do smażenia


  1. Składniki na ciasto wymieszaj na gładką i gęsta masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dolej mleka lub dosyp mąki.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i zacznij smażyć placki. Zazwyczaj na jednego placuszka wykładam ½ chochli ciasta.
  3. Gdy na pancake pojawia się bąbelki, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. minuty.
  4. Podawaj z miodem i pokrojonym w plasterki bananem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz