sobota, 7 marca 2015

Krem brokułowy z jajkiem i bazylią

Zastanawiasz się co zrobić na sobotni obiad? A może skusisz się na kremową zupę brokułową? Jej przygotowanie zajmie Ci kilka chwil i bez problemu zaspokoisz nią pierwszy głód domowników.


Żródło: zasoby własne


Krem brokułowy z jajkiem i bazylią

Składniki
( na 4 osoby)

1 duży brokuł
Pół cebuli białej
2 ząbki czosnku
2 jajka
1,5 litra bulionu warzywnego/rosołu/wody
Suszona i świeża bazylia
Łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Kwaśna śmietana


  1. Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij na niej pokrojony drobno czosnek i cebulę.
  2. Następnie dodaj pokrojony na różyczki brokuł i zalej wodą lub bulionem. Posól do smaku i gotuj 10 minut.
  3. Po 10 minutach zdejmij zupę z kuchenki i ostudź.
  4. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
  5. Ostudzoną zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw suszona bazylią, pieprzem, solą i zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany uważając by się nie zważyła.
  6. Gotową zupę podawaj z plasterkami jajka na twardo, kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Zielono mi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz