Zastanawiasz się co zrobić na sobotni obiad? A może skusisz
się na kremową zupę brokułową? Jej przygotowanie zajmie Ci kilka chwil i bez
problemu zaspokoisz nią pierwszy głód domowników.
Żródło: zasoby własne
Krem brokułowy z jajkiem i bazylią
Składniki
( na 4 osoby)
1 duży brokuł
Pół cebuli białej
2 ząbki czosnku
2 jajka
1,5 litra bulionu warzywnego/rosołu/wody
Suszona i świeża bazylia
Łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Kwaśna śmietana
- Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij na niej pokrojony drobno czosnek i cebulę.
- Następnie dodaj pokrojony na różyczki brokuł i zalej wodą lub bulionem. Posól do smaku i gotuj 10 minut.
- Po 10 minutach zdejmij zupę z kuchenki i ostudź.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
- Ostudzoną zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw suszona bazylią, pieprzem, solą i zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany uważając by się nie zważyła.
- Gotową zupę podawaj z plasterkami jajka na twardo, kleksem śmietany i listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz