czwartek, 5 marca 2015

Parmigiana di melanzane

Dziś kolejny przepis, który jest niezwykle popularny w kuchni włoskiej. Parmigiana di melanzane to swego rodzaju zapiekanka, której podstawowe składniki to bakłażan, pomidory, bazylia i ser. Potrawa jest bardzo smaczna, zdrowa i szybko się ja robi.


Źródło: zasoby własne


Parmigiana di melanzane

Składniki
( na 2 osoby)

1 bakłażan
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml passaty pomidorowej
Oliwa z oliwek
Ser parmezan
Wędzony ser ( ja użyłam treccione affumicato, w smaku jest od podobny do dostępnego w Polsce sera gryfickiego lub wędzonej mozzarelli)
Kilka pomidorów koktajlowych
Bazylia
Pepperoncino
Sól



  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Bakłażana pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podsmaż go na patelni grillowej bez użycia tłuszczu ( jeżeli nie masz może być zwykłą nieprzywierająca patelnia)
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Następnie dodaj passatę, sól, odrobinę pepperoncino i duś razem ok. 5 minut.
  4. Przygotuj naczynie, w którym będziesz zapiekać potrawę i na jego spód wylej dwie chochle pomidorowego sosu, rozsmaruj, na wierzch połóż warstwę bakłażanów, posyp bazylią i odrobiną startego sera parmezan i wędzonego. Zrób kolejna warstwę pomidory-bakłażany- sery-bazylia. Na koniec polej parmigianę resztką pomidorowego sosu, posyp obficie serami i ułóż przekrojone na połówki pomidory koktajlowe.
  5. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Przed podaniem udekoruj bazylią ( ja nie miałam w domu, więc wykorzystałam pietruszkę – również pasuje J)


                                         Przygotuj wszytskie składniki niezbędne do wykonania potrawy
Źródło: zasoby własne


                                            Podsmaż bakłażany na patelni grillowej
Źródło: zasoby własne


                                          Ułoż warstwy: sos pomidorowy-bakłażan-sery-bazylia
Źródło: zasoby własne


Posyp ostatnią warstwę serem, nie zapomnij o ułożeniu pomidorków i zapiekaj ok 20 minut
Źródło: zasoby własne


                                                rozłóż gotową potrawę na talerze, smacznego :)
Źródło: zasoby własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz