Dziś kolejny przepis, który jest niezwykle popularny w
kuchni włoskiej. Parmigiana di melanzane to swego rodzaju zapiekanka, której
podstawowe składniki to bakłażan, pomidory, bazylia i ser. Potrawa jest bardzo
smaczna, zdrowa i szybko się ja robi.
Źródło: zasoby własne
Parmigiana di melanzane
Składniki
( na 2 osoby)
1 bakłażan
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
400 ml passaty pomidorowej
Oliwa z oliwek
Ser parmezan
Wędzony ser ( ja użyłam treccione affumicato, w smaku jest
od podobny do dostępnego w Polsce sera gryfickiego lub wędzonej mozzarelli)
Kilka pomidorów koktajlowych
Bazylia
Pepperoncino
Sól
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podsmaż go na patelni grillowej bez użycia tłuszczu ( jeżeli nie masz może być zwykłą nieprzywierająca patelnia)
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Następnie dodaj passatę, sól, odrobinę pepperoncino i duś razem ok. 5 minut.
- Przygotuj naczynie, w którym będziesz zapiekać potrawę i na jego spód wylej dwie chochle pomidorowego sosu, rozsmaruj, na wierzch połóż warstwę bakłażanów, posyp bazylią i odrobiną startego sera parmezan i wędzonego. Zrób kolejna warstwę pomidory-bakłażany- sery-bazylia. Na koniec polej parmigianę resztką pomidorowego sosu, posyp obficie serami i ułóż przekrojone na połówki pomidory koktajlowe.
- Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut. Przed podaniem udekoruj bazylią ( ja nie miałam w domu, więc wykorzystałam pietruszkę – również pasuje J)
Przygotuj wszytskie składniki niezbędne do wykonania potrawy
Źródło: zasoby własne
Podsmaż bakłażany na patelni grillowej
Źródło: zasoby własne
Ułoż warstwy: sos pomidorowy-bakłażan-sery-bazylia
Źródło: zasoby własne
Posyp ostatnią warstwę serem, nie zapomnij o ułożeniu pomidorków i zapiekaj ok 20 minut
Źródło: zasoby własne
rozłóż gotową potrawę na talerze, smacznego :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz