niedziela, 14 czerwca 2015

Rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami

Niedziela bez rodzinnej, popołudniowej kawy i ciasta? Myślę, że każdemu ciężko jest sobie coś takiego wyobrazić. Dziś naszła mnie ochota na lekkie, owocowe ciasto i wybór padł na rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami. Mięciutkie w środku, kruche na zewnątrz, a do tego ten cudowny zapach brzoskwini i cynamonu… J


Źródło: zasoby własne

Rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki


Ok. 600 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
60 g cukru ( + ok. 30 g do posypania rogalików z wierzchu i w środku)
125 g masła
Szczypta soli
3 jajka

+ brzoskwinie ( najlepiej dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe)  i cynamon


  1. Zagotuj 1/3 szklanki mleka. Gdy będzie ciepłe dodaj do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj do połączenia się składników. Zaczyn odstaw na 5-10 minut pod przykryciem żeby aktywować drożdże.
  2. W międzyczasie zagotuj resztę mleka razem z masłem, a mąką przesyp do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.
  3. Do mąki dodaj cukier, zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Następnie dodaj do ciasta 2 jajka i zacznij wyrabiać ciasto ręką stopniowo dolewając ciepłe mleko z masłem. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie samo odchodzić od Twojej dłoni, będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, nie powinno być lejące.
  4. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. W międzyczasie umyj i pokrój brzoskwinie na kawałki, przygotuj cukier i cynamon do posypania rogalików oraz roztrzep jedno całe jajko do smarowania ich z wierzchu.
  6. Ciasto zagnieć Jeszce raz, rozwałkuj na dosyć cienki placek i za pomocą np. miski wykrawaj z niego duże koła. Każde koło podziel na 4 trójkąty. Na środku każdego z nich nasyp szczyptę cukru, cynamonu i ułóż kawałek brzoskwini. Zawijaj rogalika zaczynając od szerszego brzegu. Uformuj rogaliki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przygotowane rogaliki odstaw jeszcze na ok. 15-20 minut by troszkę podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
  8. Gdy rogaliki podrosną posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem i cynamonem. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż nabiorą pięknego złocistego koloru. Smacznego!  

Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne


Źródło: zasoby własne





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz