poniedziałek, 23 marca 2015

Czekoladowe ciasto cukiniowe

Ciasto z warzyw? Czemu nie! Od wielu tal wykorzystuje się warzywa do przygotowywania wspaniałych wypieków i ten zwyczaj staje się coraz bardziej popularny i doceniany przed Polaków. Nie ma się właściwie czemu dziwić, bo warzywa nadają ciastom wilgotności, świeżości i wspaniałego aromatu. Zastanawiasz się co podać do popołudniowej kawy? Idź do sklepu po cukinię, resztę składników prawdopodobnie masz  w domu ;)

Źródło: zasoby własne


Czekoladowe ciasto cukiniowe


1 duża cukinia ( strata na tarce o dużych oczkach, odsączona z nadmiaru wody)
3 jajka
150 g roztopionego masła
Szklanka cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ( gorzkiego)
2 łyżki cynamonu
Orzechy



  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół i przygotuj blachę do pieczenia.
  2. Wymieszaj jaka z cukrem i masłem za pomocą miksera, następnie dosypuj stopniowo suche składniki. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj miąższ z cukinii. Na sam koniec dodaj do ciasta orzechy, wymieszaj i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut.
  3. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.  Smacznego popołudnia! 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis> Nie wpadłabym na dodanie cukinii do ciasta, a muszę spróbować, bo Twoje wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę sie, że przepis się podoba :) Ciasto wychodzi naprawdę smakowite troszke podbne do marchewkowego, ale smak jest bardziej delikatny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń