Ciasto z warzyw? Czemu nie! Od wielu tal wykorzystuje się warzywa
do przygotowywania wspaniałych wypieków i ten zwyczaj staje się coraz bardziej
popularny i doceniany przed Polaków. Nie ma się właściwie czemu dziwić, bo
warzywa nadają ciastom wilgotności, świeżości i wspaniałego aromatu. Zastanawiasz
się co podać do popołudniowej kawy? Idź do sklepu po cukinię, resztę składników
prawdopodobnie masz w domu ;)
Źródło: zasoby własne
Czekoladowe ciasto cukiniowe
1 duża cukinia ( strata na tarce o dużych oczkach, odsączona
z nadmiaru wody)
3 jajka
150 g roztopionego masła
Szklanka cukru
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao ( gorzkiego)
2 łyżki cynamonu
Orzechy
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół i przygotuj blachę do pieczenia.
- Wymieszaj jaka z cukrem i masłem za pomocą miksera, następnie dosypuj stopniowo suche składniki. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj miąższ z cukinii. Na sam koniec dodaj do ciasta orzechy, wymieszaj i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut.
- Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Smacznego popołudnia!
Bardzo ciekawy przepis> Nie wpadłabym na dodanie cukinii do ciasta, a muszę spróbować, bo Twoje wygląda smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę sie, że przepis się podoba :) Ciasto wychodzi naprawdę smakowite troszke podbne do marchewkowego, ale smak jest bardziej delikatny :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń