Pogoda
za oknem robi sie coraz bardziej słoneczna, przyjemna i aż sama zaczęłam myśleć
o tym co zrobię w najbliższe wakacje, gdzie pojadę, co zwiedzę...Żadnych
konkretnych planów nie poczyniłam, ale przypomniały mi sie jedne z najbardziej
słonecznych wakacji mojego życia - cudowny tydzień w Andaluzji. Tam było
naprawdę cudownie! Dlatego też dzis podzielę się z Wami przepisem, który
otrzymałam od rodowitego Hiszpana, taty mojej koleżanki. Salmorejo to jedne z
moich ulubionych chłodników, cudownie pomidorowy, orzeźwiający, prawdziwie
hiszpański :)
Źródło: zasoby własne
Salmorejo
– hiszpański chłodnik pomidorowy z Jamón serrano i
jajkiem na twardo
Składniki
(na 4
porcje)
1 kg
pomidorów
2 ząbki
czosnku
100 g
pieczywa ( bagietka pszenna, chleb tostowy)
1/3
szklanki oliwy z oliwek
4 jajka
4
plasterki Jamón serrano
Sól
Pieprz
- Zagotuj wrzątek i przygotuj duży garnek z lodowatą wodą.
- Pomidory natnij na krzyż po przeciwnej stroni niż szypułka i włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, a po 20 sekundach odlej cały wrzątek i przełóż pomidory do garnka z lodowatą wodą. Następnie zdejmij skórkę z pomidorów.
- Pieczywo pokrój w mała kostkę, czosnek posiekaj i umieść w dużym, najlepiej wysokim naczyniu.
- Obrane pomidory pokrój w kostkę, dodaj do naczynia z chlebem i czosnkiem. Odstaw na ok. 5 minut żeby chleb nieco zmiękł.
- W międzyczasie ugotuj na twardo 4 jajka.
- Do pomidorów z chlebem i czosnkiem dolej oliwę i zblenduj wszystko na gładką zupę. Możesz dodać odrobinę wody lub przecieru pomidorowego, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
- Na koniec dopraw krem solą i pieprzem.
- Podawaj z pokrojonym w kostkę jakiem i kawałkami szynki ser rano. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz