środa, 25 lutego 2015

Indyk w mleku kokosowym z duszonymi warzywami

Indyk to bardzo zdrowe mięso, lekkostrawne i szybkie w obróbce. Do dzisiejszej propozycji możesz również wykorzystać kurczaka jeśli nie przepadasz za smakiem indyka

Źródło: zasoby własne


Indyk w mleku kokosowym z duszonymi warzywami


Składniki:
(na 4 osoby)

Ok. 500g piersi indyka
250 ml mleka kokosowego
1 szalotka
Pół świeżej papryki chili
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Zielona pietruszka
Sok z połowy limonki

1 czerwona papryka
1 cukinia
Pędy bambusa w zalewie

Ryż

Olej so smażenia


  1. Mięso umyj, osusz pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w plasterki, paprykę w paski, a cebulę i chili ( bez pestek!!!) drobno posiekaj.
  2. Przygotuj osoloną wodę i ugotuj w niej ryz zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
  3. Rozgrzej dwie patelnie z odrobiną oliwy.
  4. Na jednej zeszklij cebulę i chili, a na drugą wrzuć pokrojoną paprykę.
  5. Gdy warzywa troszkę zmiękną do cebuli dodaj kurczaka, a do papryki cukinię. Podsmażaj od czasu do czasu mieszając.
  6. Następnie do podsmażonej cukinii i papryki dodaj pędy bambusa wraz z zalewą i duś razem ok. 7 minut.
  7. Do kurczaka, cebuli i chili wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki i gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą, pieprzem słodka papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
  8. Gotowy ryż ułóż na talerzu, obok niego indyka oraz warzywa i polej całość sosem. Smacznego! :)



Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz