Indyk to bardzo zdrowe mięso, lekkostrawne i szybkie w
obróbce. Do dzisiejszej propozycji możesz również wykorzystać kurczaka jeśli
nie przepadasz za smakiem indyka
Indyk w mleku kokosowym z duszonymi warzywami
Składniki:
(na 4 osoby)
Ok. 500g piersi indyka
250 ml mleka kokosowego
1 szalotka
Pół świeżej papryki chili
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Zielona pietruszka
Sok z połowy limonki
1 czerwona papryka
1 cukinia
Pędy bambusa w zalewie
Ryż
Olej so smażenia
- Mięso umyj, osusz pokrój w kostkę. Cukinie pokrój w plasterki, paprykę w paski, a cebulę i chili ( bez pestek!!!) drobno posiekaj.
- Przygotuj osoloną wodę i ugotuj w niej ryz zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
- Rozgrzej dwie patelnie z odrobiną oliwy.
- Na jednej zeszklij cebulę i chili, a na drugą wrzuć pokrojoną paprykę.
- Gdy warzywa troszkę zmiękną do cebuli dodaj kurczaka, a do papryki cukinię. Podsmażaj od czasu do czasu mieszając.
- Następnie do podsmażonej cukinii i papryki dodaj pędy bambusa wraz z zalewą i duś razem ok. 7 minut.
- Do kurczaka, cebuli i chili wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki i gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą, pieprzem słodka papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
- Gotowy ryż ułóż na talerzu, obok niego indyka oraz warzywa i polej całość sosem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz