Drożdżowych wypieków ciąg dalszy, choć tym razem w nieco
innej odsłonie, bo klasyczna drożdżówka przyjęła formę gwiazdy! I to jakiej
smacznej gwiazdy J
Ten wypiek doskonale sprawdzi się na śniadanie do porannej kawy, na deser z
przyjaciółmi, jak również jako element odświętnego menu. Wypróbuj już dziś!
Źródło: zasoby własne
Drożdżowa gwiazda z dżemem
Składniki:
3,5 szklanki maki pszennej
¾ szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
2 jajka
25 g świeżych drożdży
½ szklanki
roztopionego masła
Szczypta soli
+ ulubiony dżem, małe jajko do posmarowania i cukier
- Podgrzej mleko. Odlej 2 łyżki do szklanki lub garnuszka, dodaj rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut.
- Następnie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj jajka, sól, drożdżowy zaczyn i cukier. Zacznij zagniatać ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło i mleko. Gdy ciasto jest zbyt wilgotne dodaj trochę mąki. Zagniataj do momentu, w którym zacznie ono odchodzić od Twoich dłoni.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj i wykrój w nich jednakowej wielkości koła. Możesz posłużyć się podstawą tortownicy lub dużym talerzem.
- Weź w dłonie pierwszy placek i połóż go na środku największej piekarnikowej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj placek dżemem. Następnie połóż na niego kolejny placek, posmaruj dżemem, kolejny placek, dżem i ostatni placek na wierzch ciasta.
- Na środku ciasta ustaw szklankę, a ciasto pokrój tak jak tort na 16 równych kawałków. Tak powstałe trójkąty skręć dwukrotnie i złącz brzegi dwóch sąsiadujących ze sobą kawałków. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Jeśli zostały Ci resztki drożdżowego ciasta możesz zrobić z nich mini buczki śniadaniowe.
- Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne

Dzieło. O czymś takim myślałam :) Początkowo miałam problem z zakręcaniem lecz lecz to chyba kwestia wprawy. Dałam lekki dżem truskawkowy Gomaru i wyszedł bardzo, naprawdę bardzo udany drożdżowiec.
OdpowiedzUsuń