sobota, 14 marca 2015

Cannelloni ze szpinakiem zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem

Sobota to taki wspaniały dzień tygodnia, na który większość z nas z utęsknieniem czeka. Nic w tym dziwnego, bo zazwyczaj jest to wolny dzień, w którym May czas dla siebie i swoich najbliższych. Jest też czas na przygotowanie solidnego obiadu, bez pospiechu między pracą, domem a uczelnią. Naleśnikowe canneloni zapiekane pod beszamelem to jedna z moich ulubionych potraw, taka, którą mogłabym jeść bez przerwy. Mają w sobie szpinak, delikatne naleśniki i przepyszny beszamel…cóż można powiedzieć więcej – kompletujcie składniki i ugotujcie tą potrawę samodzielnie J

Źródło: zasoby własne



Cannelloni ze szpinakiem zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem

Składniki:

Na naleśniki ( wychodzi 5 średnich placków)
1 szklanka mleka
1 jajko
5-6 łyżek mąki
Szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła

Na nadzienie:
Szklanka rozmrożonego szpinaku
100 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
Kawałek cebuli
Sól
Chili

Beszamel
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
¾ szklanki zimnego mleka
Gałka muszkatołowa

Kilka łyżek passaty pomidorowej
Ser typu parmezan lub ementaler ( opcjonalnie)
Oregano




  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra dół.
  2. Ciasto naleśnikowe: w wosokim naczyniu połącz makę, jajko, mleko i sól za pomocą trzepaczki lub blendera. Na samym końcu dodaj roztopione masło i Wymieszaj na gładka masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, możesz je zagęścić mąką lub dolać mleka.
  3. Usmaż naleśniki.
  4. Farsz szpinakowy: W rondelku rozgrzej łyżkę oleju u podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj rozmrożony szpinak, dopraw sola i chili i Duz razem ok. 5 minut. Następnie zdejmij garnek z kuchenki, dodaj ser ricotta i wymieszaj.
  5. Beszamel: na patelni rozpuść masło, następnie dodaj mąkę. Gdy składniki się połączą dolewaj stopniowo mleko. Sos powinien mieć konsystencje budyniu. Na sam koniec dodaj gałkę muszkatołową i wymieszaj.
  6. Do naleśników nakładaj po łyżce farszu i zawijaj w ruloniki. Układaj jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu naleśnikowego canneloni rozsmaruj passatę pomidorową, beszamel, posyp serem i oregano. Zapiekaj ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!

Napełnij naleśniki farszem szpinakowym, zawiń w roloniki i ułoż jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania
Źródło: zasoby własne

po wierzchu rozprowadź passate pomidorową, sos beszamelowy, wiórki sera, posyp oregano i włoż do piekarnika
Źródło: zasoby własne

po ok 20 minutach wyjmij z piekarnika gotową potrawę
Źródło: zasoby własne

i zajadaj ze smakiem ;)
Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz