sobota, 21 marca 2015

Piankowy omlet z tuńczykiem i warzywami

Dziś pierwszy dzień wiosny, dzień, na który większość z nas z utęsknieniem czeka ponieważ zapowiada on następnie ciepłych słonecznych dni i coraz to lepszą pogodę. Obiad w taki dzień musi być wiec wyjątkowy – lekki, kolorowy, smaczny, wiosenny!

Źródło: zasoby własne


Piankowy omlet z tuńczykiem i warzywami


Składniki:
( na 1 osobę)

2 jajka
40 g tuńczyka z puszki
Pomidor
Kawałek cebuli
Ząbek czosnku
Szczypta soli
Szczypta chili
Kilka liści świeżej bazylii
Masło do smażenia



  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni górne grzałki.
  2. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij pianę z dodatkiem soli, a żółtka wymieszaj z chili. Gdy piana będzie gotowa przełóż a do żółtek i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. rozgrzej mała patelnię ( najlepiej z metalową lub żeliwna rączką) rozpuść na niej masło, a następnie przelej jajeczną piankę. Smaż omlet do momentu, w którym jego spód się zetnie.
  4. Następnie posiekaj drobno czosnek, pokrój cebule i pomidora. Ułóż warzywa oraz tuńczyka na wierzchu omleta. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 3 minuty – by jego wierzch się ściął.
  5. Gotowy omlet przełóż na talerz, złóż na pół, udekoruj jeszcze listkami świeżej bazylii delektuj się smakiem wiosennej potrawy ;) 
                                                          dokładnie wymieszaj jajeczną piankę
Źródło: zasoby własne

usmaż omet, a na jego wierzchu ułóż warzywa i tuńczyka
Źródło: zasoby własne

gotową potrawę przełoż na talerz i zajadaj ze smakiem :)
Źródło: zasoby własne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz