Przyszła pora na kolejny włoski smakołyk, a mianowicie
suppli di riso. To bardzo prosta i sycąca potrawa, która z pewnością zasmakuje dużym
i małym domownikom. A ten cudowny smak rozpuszczonej mozzarelli…sami
spróbujcie!
Suppli di riso
Składniki
(na ok. 25 kulek)
2 szklanki ryżu do risotto ( Arborio)
500 ml passaty pomidorowej
Ok. 4 szklanki wody
1 cebula
Sól
Pieprz
1 mozzarella
Odrobina tartego twardego sera typu parmezan
+ jajka i bułka tarta do obtoczenia kulek i olej do smażenia
- Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na 2 łyżkach oleju w dosyć dużym rondelku.
- Gdy cebula się zeszkli, dosyp do niej ryż i mieszaj do momentu, w którym ryż zmieni kolor na biały ( upraży się). Pamiętaj, że risotto nie może być suche. Gdy widzisz, że ryż „wciągnął” całą oliwę, zmniejsz temperaturę smażenia i szybko dolej kolejną łyżkę, by nie spalić potrawy.
- Do uprażonego ryżu wlewaj partiami passatę pomidorową ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił.
- Następnie dodawaj po szklance wody. Pamiętaj o tym, że drugą porcję płynów dodaje się dopiero wtedy, gdy risotto wchłonie pierwszą. Co jakiś czas sprawdzaj twardość ziarenek ryżu, gdy są al dente zaprzestań dodawania płynów i podgotuj potrawę jeszcze trochę, by płyny odparowały, a potrawa zrobiła się dosyć gęsta. Na koniec dodaj do risotto tarty twardy ser i łyżkę masła. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy risotto będzie już zimne możesz zacząć formować suppli.
- Pokrój mozzarellę w drobne kostki, przygotuj roztrzepane jajko i bułkę tartą do obtaczania kulek. Rozgrzej też olej, w którym będziesz je smażyć. Potrawa powinna być smażona w głębokim tłuszczu.
- Formowanie kulek jest bardzo proste. Zwilż dłonie zimną wodą i nałóż na środek dłoni łyżkę risotto. Do środka włóż 1-2 kostki mozzarelli i na wierz połóż kolejną łyżkę risotto. Uformuj dłońmi kulkę, następnie obtocz w jajku, bułce tartej i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Powtarzaj tą czynność aż do całkowitego wykorzystania ryżowej masy.
- Podawaj od razu gdy ser jest ciągnący, a skórka chrupiąca. Smacznego!
Przygotuj zimne, gęste, pomidorowe risotto
Źródło: zasoby własne
Uformuj kulki z mozzarellą w środku
Źródło: zasoby własne
Źródło: zasoby własne
obtocz każdą kulkę w jajku i bułce tartej
Źródło: zasoby własne
smaż w głębokim tłuszczu i zajadaj ze smakiem ;)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz