piątek, 13 marca 2015

Caciomulo - ser z węglowej jaskinii

W Pisie, tak samo jak w wielu innych włoskich miasteczkach co jakiś czas organizowane są tradycyjne targi, można na nich znaleźć wspaniałe produkty z praktycznie każdego regionu Włoch ( i nie tylko). Są tu tradycyjne wyroby toskańskie, lecz również z rejonu Apulii, Sycylii czy Kalabrii.

Na targu można zakupić tradycyjne foccaccie ( pieczone placki drożdżowe z przeróżnymi dodatkami)


Źródło: zasoby własne

Włoskie wędliny i oczywiście parmezan!

Źródło: zasoby własne


A nawet smakowicie wyglądające chleby wypiekane  w oparciu o znane od lat receptury


Źródło: zasoby własne


Moją uwagę przykuły jednak wyjątkowo wyglądające, bo czarne sery. Przemiłą ekspedientka poczęstowała mnie i moja koleżankę kawałkiem tego specjału i…od razu zdecydowałam się, ze kupię kawałek do domu, bo smak sera jest cudowny!

Źródło: zasoby własne



Caciomulo to wyjątkowy smaczny ser z regionu Kalabrii. Wyróżnia się przede wszystkim kolorem skórki. Jest ona całkowicie czarna ponieważ ser jest konserwowany w grotach, w których znajduje się węgiel. W smaku jest lekko pikantny, troszkę podobny do ementalera. Ser jest niezwykle mięciutki i ma bardzo przyjemny zapach. Rozpływa się w ustach i na wszelkiego rodzaju tostach, choć w moim przypadku znika bardzo szybko i nie potrzebuje do tego właściwie żadnych dodatków J Polecam spróbować, doskonały do czerwonego wina lub jako element deski serów. 

Źródło: zasoby własne

Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz