Zbliżą się wiosna, a tym samym rozpoczyna się „okres sałatkowy”.
Podawałam Wam już kilka przepisów na
sałatkę z krewetkami, ale dziś znów mnie naszła na nie ochota, więc
zdecydowałam się podzielić z Wami jeszcze jednym pomysłem na wykorzystanie tych
smakowitych owoców morza!
Źródło: zasoby własne
Wiosenna sałatka z
krewetkami z dressingiem śmietanowo-jogurtowym
Składniki
(na 1 osobę)
Garść rukoli
Kilka krewetek
tygrysich
Pomidor
Kawałek papryki
Kukurydza konserwowa
Kawałek czerwonej
cebuli
2 łyżki soku z
cytryny
Łyżka masła
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki śmietany
1 łyżka jogurtu
naturalnego
Sól
Pieprz
Szczypta chili
1. Krewetki
rozmroź pod zimna wodą i osusz z nadmiaru wody.
2. Na
patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj do niego ząbek czosnku.
3. Gdy
czosnek się podsmaży, zdejmij go z patelni i włóż na nią krewetki. Podsmaż ok. 30
sekund z każdej strony. Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i odrobinę
wody. Duś razem ok. minutę.
4. W
międzyczasie umyj i osusz rukolę, ułóż ja na talerzu. Dodaj do niej pokrojonego
pomidora, paprykę, cebulę i kukurydzę konserwową.
5. W
miseczce wymieszaj śmietanę z jogurtem, odrobiną soli i szczyptą chili. Polej
warzywa dressingiem, a na górze sałatki ułóż krewetki i polej całość sosem
wytworzonym podczas duszenia. Smacznego!
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń