Popołudniowa kawa bardzo dobrze się komponuje ze słodyczami.
Jeśli znudziły Ci się już kupne ciasteczka lub ciężkie kremowe ciasta wypróbuj ten
przepis, który w mgnieniu oka przeniesie Cię do krainy dzieciństwa. Bo czy jest
choć jedna osoba, która nie zajadała się słodkimi drożdżówkami „za małolata”?
Źródło: zasoby własne
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką
Składniki:
Na ciasto:
25 g świeżych drożdży
600 g maki pszennej
3 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
¼ kostki masła ( rozpuszczone, ostudzone)
Szczypta soli
+ truskawki, 1 budyń waniliowy i szklanka mleka, kruszonka (180 g mąki, 20 g kakao, 100 g
masła, 100 g cukru)
- Wsyp mąkę do miski, zrób w środku wgłębienie i wkrusz do niego drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj masę, przykryj ściereczka i odstaw na 10 minut do aktywowania drożdży.
- Po 10 minutach dodaj do ciasta jajko oraz masło i zagniataj. Staraj się nabijać do ciasta powietrze i wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od brzegów miski i przestanie kleić się do dłoni.
- Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczka i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W międzyczasie ugotuj 1 budyń waniliowy w szklance mleka i odstaw go do ostygnięcia.
- Zagnieć też kruszonkę. Mąkę, kakao, cukier i masło zagniataj palcami do momentu, w którym się połączą.
- Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem lub 200 bez termo obiegu.
- Gotowe ciasto podziel na ok. 12 mniejszych kulek, każdą z nich delikatnie spłaszcz od góry, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Po 10 minutach na wierzchu każdej bułeczki ułóż po łyżce budyniu, kawałki umytych truskawek i posyp odrobina kakaowej kruszonki.
- Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz