piątek, 6 marca 2015

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

Popołudniowa kawa bardzo dobrze się komponuje ze słodyczami. Jeśli znudziły Ci się już kupne ciasteczka lub ciężkie kremowe ciasta wypróbuj ten przepis, który w mgnieniu oka przeniesie Cię do krainy dzieciństwa. Bo czy jest choć jedna osoba, która nie zajadała się słodkimi drożdżówkami „za małolata”?



Źródło: zasoby własne

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

Składniki:

Na ciasto:
25 g świeżych drożdży
600 g maki pszennej
3 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
¼ kostki masła ( rozpuszczone, ostudzone)
Szczypta soli

+ truskawki, 1 budyń waniliowy i szklanka mleka,  kruszonka (180 g mąki, 20 g kakao, 100 g masła, 100 g cukru)


  1. Wsyp mąkę do miski, zrób w środku wgłębienie i wkrusz do niego drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj masę, przykryj ściereczka i odstaw na 10 minut do aktywowania drożdży.
  2. Po 10 minutach dodaj do ciasta jajko oraz masło i zagniataj. Staraj się nabijać do ciasta powietrze i wyrabiaj tak długo, aż będzie odchodziło od brzegów miski i przestanie kleić się do dłoni.
  3. Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczka i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie ugotuj 1 budyń waniliowy w szklance mleka i odstaw go do ostygnięcia.
  5. Zagnieć też kruszonkę. Mąkę, kakao, cukier i masło zagniataj palcami do momentu, w którym się połączą.
  6. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem lub 200 bez termo obiegu.
  7. Gotowe ciasto podziel na ok. 12 mniejszych kulek, każdą z nich delikatnie spłaszcz od góry, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  8. Po 10 minutach na wierzchu każdej bułeczki ułóż po łyżce budyniu, kawałki umytych truskawek i posyp odrobina kakaowej kruszonki.
  9. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Pieczemy słodkie drożdżówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz