niedziela, 1 marca 2015

Pasta il forno ( zapiekany makaron z rejonu Apulii)

Erasmus daje możliwość poznania ludzi z całego świata oraz ich zwyczajów jedzeniowych. Wraz z moimi współlokatorkami stwierdziłyśmy, że rozpoczniemy tradycję przyrządzania potraw z naszych krajów. Dziś przypadła kolej na Włochy zobaczcie sami co udało się nam wyczarować!

Źródło: zasoby własne


Pasta il forno ( zapiekany makaron z Apulii)

Składniki:
(na 4 osoby)

500 g makarony orecchiette ( rodzaj makaronu typowy dla regionu Apulia)
600 ml pomidorów z puszki
Ser żółty
Mozzarella
Parmezan
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1,5 szklanki zimnego mleka
Gałka muszkatołowa
1 cebula
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek




  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz  i duś, aż sos się trochę zredukuje.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron orecchiette w osolonej wodzie. Makaron powinien być półtwardy.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozgrzej masło i upraż na nim mąkę. Rób to bardzo ostrożnie cały czas i uważaj żeby nie spalić mąki. Gdy masa zgęstnieje dolewaj zimne mleko cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję budyniu. Na konie c dopraw startą gałką muszkatołową.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Gdy makaron i sos będą już gotowe wymieszaj je razem z beszamelem.
  6. Do wysmarowanej oliwą blachy wyłóż makaronowo-pomidorowo-beszamelową masę, dodaj starty ser żółty, kawałki mozzarelli i parmezanu – wymieszaj. Na wierzchu posyp żółtym serem i parmezanem.
  7. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut. Gdy na górze makaronowej zapiekanki zobaczysz złocistą serową skorupkę Twoja pasta il forno jest gotowa! Smacznego J

Żródło: zasoby własne


Żródło: zasoby własne



Żródło: http://www.ilsudchenontiaspetti.it/storia-e-ricetta-delle-orecchiette/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz