Erasmus daje możliwość poznania ludzi z całego świata oraz ich
zwyczajów jedzeniowych. Wraz z moimi współlokatorkami stwierdziłyśmy, że rozpoczniemy
tradycję przyrządzania potraw z naszych krajów. Dziś przypadła kolej na Włochy zobaczcie
sami co udało się nam wyczarować!
Składniki:
(na 4 osoby)
500 g makarony
orecchiette ( rodzaj makaronu typowy dla regionu Apulia)
600 ml pomidorów z
puszki
Ser żółty
Mozzarella
Parmezan
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1,5 szklanki zimnego
mleka
Gałka muszkatołowa
1 cebula
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz i duś, aż sos się trochę zredukuje.
- W międzyczasie ugotuj makaron orecchiette w osolonej wodzie. Makaron powinien być półtwardy.
- Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozgrzej masło i upraż na nim mąkę. Rób to bardzo ostrożnie cały czas i uważaj żeby nie spalić mąki. Gdy masa zgęstnieje dolewaj zimne mleko cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencję budyniu. Na konie c dopraw startą gałką muszkatołową.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Gdy makaron i sos będą już gotowe wymieszaj je razem z beszamelem.
- Do wysmarowanej oliwą blachy wyłóż makaronowo-pomidorowo-beszamelową masę, dodaj starty ser żółty, kawałki mozzarelli i parmezanu – wymieszaj. Na wierzchu posyp żółtym serem i parmezanem.
- Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut. Gdy na górze makaronowej zapiekanki zobaczysz złocistą serową skorupkę Twoja pasta il forno jest gotowa! Smacznego J
Żródło: zasoby własne
Żródło: zasoby własne
Żródło: http://www.ilsudchenontiaspetti.it/storia-e-ricetta-delle-orecchiette/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz