sobota, 28 lutego 2015

Frittata z brokułami, szynką i pomidorami

Frittata to klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Jest bardzo prosta, bo w rzeczywistości jest ona rodzajem omletu z dowolnymi dodatkami, jednak Włosi najczęsciej dodają do niej przeróżne rodzaje warzyw. Doskonała na szybki obiad w sobotnie popołudnie

Źródło: zasoby własne

Frittata z brokułami, szynką i pomidorami


Składniki
(na 1 osobę, mała patelnia)

2-3 jajka
Brokuł
2 plasterki szynki
Kilka pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
Zielona pietruszka
Sól
Pieprz
Oregano
Oliwa z oliwek


  1. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej brokuł.
  2. Na patelni rozgrzej pokrojony drobno czosnek i szynkę i podsmaż przez chwilę.
  3. W miseczce wymieszaj jajka z solą, oregano, pieprzem i zieloną pietruszką.
  4. Gdy brokuł będzie gotowy ostudź go przez chwilę, a następnie wymieszaj z jajeczną masą i pokrojonymi pomidorami. Jajka i brokuły wylej na patelnię z szynką i czosnkiem.
  5. Frittatę najlepiej smażyć przy użyciu dwóch patelni o podobnym rozmiarze ( w miarę zasobów kuchni ;)). Najpierw normalnie usmaż ją z jednej strony, gdy brzegi się zetną przykryj drugą patelnia wysmarowaną oliwą z oliwek. Smaż pod przykryciem przez 1-2 minuty, a następnie energicznie „przerzuć” omlet na drugą patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę żeby druga storna się przypiekła. Smacznego! :)

Źródło: zasoby wlasne

Źródło: zasoby wlasne




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz