Frittata to klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Jest bardzo
prosta, bo w rzeczywistości jest ona rodzajem omletu z dowolnymi dodatkami, jednak Włosi najczęsciej dodają do niej przeróżne rodzaje warzyw. Doskonała
na szybki obiad w sobotnie popołudnie
Frittata z brokułami, szynką i pomidorami
Składniki
(na 1 osobę, mała patelnia)
2-3 jajka
Brokuł
2 plasterki szynki
Kilka pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
Zielona pietruszka
Sól
Pieprz
Oregano
Oliwa z oliwek
- Zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej brokuł.
- Na patelni rozgrzej pokrojony drobno czosnek i szynkę i podsmaż przez chwilę.
- W miseczce wymieszaj jajka z solą, oregano, pieprzem i zieloną pietruszką.
- Gdy brokuł będzie gotowy ostudź go przez chwilę, a następnie wymieszaj z jajeczną masą i pokrojonymi pomidorami. Jajka i brokuły wylej na patelnię z szynką i czosnkiem.
- Frittatę najlepiej smażyć przy użyciu dwóch patelni o podobnym rozmiarze ( w miarę zasobów kuchni ;)). Najpierw normalnie usmaż ją z jednej strony, gdy brzegi się zetną przykryj drugą patelnia wysmarowaną oliwą z oliwek. Smaż pod przykryciem przez 1-2 minuty, a następnie energicznie „przerzuć” omlet na drugą patelnię. Smaż jeszcze przez chwilę żeby druga storna się przypiekła. Smacznego! :)
Źródło: zasoby wlasne
Źródło: zasoby wlasne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz