poniedziałek, 16 lutego 2015

Wiosenna sałatka z kalafiorem romanesco

Dawno już nie pisałam o sałatkach, a przecież wiosna się zbliża i właśnie one zaczną królować na polskich stołach. Sałatki to prawdziwa bomba witaminowa a co najważniejsze robi się je naprawdę szybko. Dzisiejsza sałatka to doskonała propozycja na lunch lub lekką kolację, polecam wypróbować

Źródło: zasoby własne


Wiosenna sałatka z kalafiorem romanesco

Składniki (na 2 osoby)
1 kalafior romanesco ( możesz zastąpić zwykłym kalafiorem lub brokułem)
Kilka pomidorów koktajlowych
Mała cebula
Papryka
Ser typu parmezan
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Oregano


  1. Kalafiora podziel na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru przez 5 minut
  2. Pozostałe warzywa umyj i pokrój na kawałki
  3. W miseczce wymieszaj oliwę z octem, sola, pieprzem, papryka ostrą oraz oregano.
  4. Kalafiora przełóż na talerze, wymieszaj z pokrojonymi warzywami, na wierzch zetrzyj trochę twardego sera i polej całość sosem. Smacznego! 


Źródło: zasoby własne



Trochę ciekawostek o kalafiorze romanesco znajdziesz tutaj. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz