Dawno już nie pisałam o sałatkach, a przecież wiosna się zbliża i
właśnie one zaczną królować na polskich stołach. Sałatki to prawdziwa bomba
witaminowa a co najważniejsze robi się je naprawdę szybko. Dzisiejsza sałatka
to doskonała propozycja na lunch lub lekką kolację, polecam wypróbować
Składniki (na 2 osoby)
1 kalafior romanesco ( możesz zastąpić zwykłym kalafiorem lub brokułem)
Kilka pomidorów koktajlowych
Mała cebula
Papryka
Ser typu parmezan
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Oregano
- Kalafiora podziel na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru przez 5 minut
- Pozostałe warzywa umyj i pokrój na kawałki
- W miseczce wymieszaj oliwę z octem, sola, pieprzem, papryka ostrą oraz oregano.
- Kalafiora przełóż na talerze, wymieszaj z pokrojonymi warzywami, na wierzch zetrzyj trochę twardego sera i polej całość sosem. Smacznego!
Źródło: zasoby własne
Trochę ciekawostek o kalafiorze romanesco znajdziesz tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz