czwartek, 19 lutego 2015

Kurczak w pomarańczy z ryżem żurawinowym

Dziś przepis na danie nieco bardziej egzotyczne, a tym samym dosyć ciekawe. Lubię połączenia różnych smaków i eksperymentowanie, ta potrawa jest całkiem udaną improwizacją!


Źródło: zasoby własne

Kurczak w pomarańczy z ryżem żurawinowym

Składniki
(na 2 osoby)

1 podwójna pierś kurczaka
2 pomarańcze
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
Ok. 2 cm świeżego imbiru
Pieprz Cayenne
Sól
Pieprz
Łyżka kurkumy
Olej do smażenia
Ryż ( wedle uznania)
Suszona żurawina ( wedle uznania)



  1. Zagotuj osolona wodę na ryż i ugotuj go w niej zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. W międzyczasie pokrój pierś  kurczaka w paski, czosnek drobno posiekaj, pomarańcze przekrój na połówki, wydrąż z nich miąższ, oczyść z błonek i pokrój owoce na mniejsze kawałki, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami olej u podsmaż delikatnie imbir oraz czosnek. Następnie dodaj kurczaka i pomarańcze. Gdy kurczak się zetnie zalej całość szklanka wody, posól do smaku, dopraw kurkumą i duś pod przykryciem ok. 5 minut.
  4. W międzyczasie wymieszaj w miseczce miód, musztardę, sok z pomarańczy i chili, a następnie dolej powstałą mieszankę do kurczaka.
  5. Gotuj razem jeszcze przez chwilę aż sos się zredukuje. Przed zdjęciem z kuchenki dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Ugotowany ryż wymieszaj z żurawiną.
  7. Ryż i sos ułóż na talerzach, smacznego :)



1 komentarz: