Dziś przepis na danie nieco bardziej egzotyczne, a tym samym
dosyć ciekawe. Lubię połączenia różnych smaków i eksperymentowanie, ta potrawa
jest całkiem udaną improwizacją!
Kurczak w pomarańczy
z ryżem żurawinowym
Składniki
(na 2 osoby)
1 podwójna pierś
kurczaka
2 pomarańcze
Sok wyciśnięty z 1
pomarańczy
4 łyżki musztardy
francuskiej
3 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
Ok. 2 cm świeżego
imbiru
Pieprz Cayenne
Sól
Pieprz
Łyżka kurkumy
Olej do smażenia
Ryż ( wedle uznania)
Suszona żurawina (
wedle uznania)
- Zagotuj osolona wodę na ryż i ugotuj go w niej zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- W międzyczasie pokrój pierś kurczaka w paski, czosnek drobno posiekaj, pomarańcze przekrój na połówki, wydrąż z nich miąższ, oczyść z błonek i pokrój owoce na mniejsze kawałki, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Rozgrzej patelnie z 2 łyżkami olej u podsmaż delikatnie imbir oraz czosnek. Następnie dodaj kurczaka i pomarańcze. Gdy kurczak się zetnie zalej całość szklanka wody, posól do smaku, dopraw kurkumą i duś pod przykryciem ok. 5 minut.
- W międzyczasie wymieszaj w miseczce miód, musztardę, sok z pomarańczy i chili, a następnie dolej powstałą mieszankę do kurczaka.
- Gotuj razem jeszcze przez chwilę aż sos się zredukuje. Przed zdjęciem z kuchenki dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowany ryż wymieszaj z żurawiną.
- Ryż i sos ułóż na talerzach, smacznego :)
#jadłabym
OdpowiedzUsuń