Pizza time! Dzisiejsza propozycja nieco odbiega od tego jak
wygląda klasyczna włoska pizza. (na ten temat przewiduję zupełnie osobny post),
jednak jest to dosyć ciekawa opcja dla wszystkich wielbicieli oryginalnych, łagodno-ostrych, połączeń smakowych. Polecam!
Składniki:
( wychodzą
dwie średnie pizze)
Ciasto
na
zaczyn: szklanka letniej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pół kostki
drożdży, łyżka mąki
+ ok.
500 g mąki i 4 łyżki oliwy z oliwek
Sos czerwony ( ostry):
200 ml
przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, łyżka soli, zioła, pieprz, pół łyżeczki
chili, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek
Sos biały (łagodny):
150 ml
kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek
+
dodatki na stronę „czerwoną”
Ser mozzarella,
boczek, pomidor, czarne oliwki, szparagi konserwowe, ogórek kiszony
Na stronę
„białą”
Ser
mozzarella, czarne oliwki, kiełbasa, cebula
1. W wysokim garnuszku
wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Będzie on niezbyt gęsty, ale
nie należy sie tym martwić. Przykryj garnuszek ściereczką i odstaw na 20 minut.
2. Po 20 minutach do dużej
miski wsyp mąkę, dodaj do niej zaczyn i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto
jest zbyt klejące dosyp więcej mąki, jednak na tym etapie należy uważać z
ilością dodawanej mąki. Na koniec dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto nabijając
w nie powietrze. Ten proces może trwać nawet ok. 10 minut. Jeśli w trakcie
zagniatania ciasta czujesz, że klei sie ono do dłoni - dosyp więcej mąki i
dodaj odrobinę oliwy. Zagniataj ciasto do momentu, w którym samo zacznie
odklejać się od miski, w której je wyrabiasz i Twoich rąk. Gotowe ciasto nakryj
ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3. Sos czerwony (ostry):
posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na oliwie. Następnie dodaj przecier
pomidorowy, sól, cukier, pieprz, chili i gotuj aż sos się zredukuje i wyparuje
z niego nadmiar wody. Na sam koniec dodaj zioła. Odstaw sos do wystygnięcia,
zanim nałożysz go na pizzę musi być całkowicie zimny, inaczej wyjdzie Ci
zakalec.
4. Sos biały (
łagodny): w miseczce wymieszaj drobno posiekany czosnek, śmietanę, oliwę, sól,
pieprz i oregano
5. Gdy ciasto wyrośnie nagrzej
piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem lub na dolne grzałki.
6. Rozwałkuj ciasto i ułóż je
na blasze. Jedna połowę pizzy posmaruj sosem białym i ułóż podane powyżej składniki,
a drugą posmaruj sosem czerwonym i połóż na niej składniki polecane dla strony
ostrej.
7. Ustaw blachę z pizzą jak
najbliżej dolnych grzałek i piecz ok. 15 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto
nie jest surowe, jeśli nie, to nałóż pizzę na talerze i smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz