piątek, 27 lutego 2015

Pizza biało-czerwona

Pizza time! Dzisiejsza propozycja nieco odbiega od tego jak wygląda klasyczna włoska pizza. (na ten temat przewiduję zupełnie osobny post), jednak jest to dosyć ciekawa opcja dla wszystkich wielbicieli oryginalnych, łagodno-ostrych,  połączeń smakowych. Polecam!


Źródło: zasoby własne


Pizza biało-czerowna

Składniki:
( wychodzą dwie średnie pizze)

Ciasto
na zaczyn: szklanka letniej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, pół kostki drożdży, łyżka mąki
+ ok. 500 g mąki i 4 łyżki oliwy z oliwek

Sos czerwony ( ostry):
200 ml przecieru pomidorowego, łyżeczka cukru, łyżka soli, zioła, pieprz, pół łyżeczki chili, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek

Sos biały (łagodny):
150 ml kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek

+ dodatki na stronę „czerwoną”
Ser mozzarella, boczek, pomidor, czarne oliwki, szparagi konserwowe, ogórek kiszony

Na stronę „białą”
Ser mozzarella, czarne oliwki, kiełbasa, cebula


1.      W wysokim garnuszku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Będzie on niezbyt gęsty, ale nie należy sie tym martwić. Przykryj garnuszek ściereczką i odstaw na 20 minut.
2.     Po 20 minutach do dużej miski wsyp mąkę, dodaj do niej zaczyn i dokładnie wymieszaj. Jeśli  ciasto jest zbyt klejące dosyp więcej mąki, jednak na tym etapie należy uważać z ilością dodawanej mąki. Na koniec dodaj oliwę i zacznij wyrabiać ciasto nabijając w nie powietrze. Ten proces może trwać nawet ok. 10 minut. Jeśli w trakcie zagniatania ciasta czujesz, że klei sie ono do dłoni - dosyp więcej mąki i dodaj odrobinę oliwy. Zagniataj ciasto do momentu, w którym samo zacznie odklejać się od miski, w której je wyrabiasz i Twoich rąk. Gotowe ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3.     Sos czerwony (ostry): posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na oliwie. Następnie dodaj przecier pomidorowy, sól, cukier, pieprz, chili  i gotuj aż sos się zredukuje i wyparuje z niego nadmiar wody. Na sam koniec dodaj zioła. Odstaw sos do wystygnięcia, zanim nałożysz go na pizzę musi być całkowicie zimny, inaczej wyjdzie Ci zakalec. 
4.     Sos biały ( łagodny): w miseczce wymieszaj drobno posiekany czosnek, śmietanę, oliwę, sól, pieprz i oregano
5.     Gdy ciasto wyrośnie nagrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem lub na dolne grzałki.
6.     Rozwałkuj ciasto i ułóż je na blasze. Jedna połowę pizzy posmaruj sosem białym i ułóż podane powyżej składniki, a drugą posmaruj sosem czerwonym i połóż na niej składniki polecane dla strony ostrej.

7.     Ustaw blachę z pizzą jak najbliżej dolnych grzałek i piecz ok. 15 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, jeśli nie, to nałóż pizzę na talerze i smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz