Kolejnym specjałem kuchni włoskiej jest fenkuł ( koper
włoski, wł. finocchio ). To warzywo jest bardzo niedoceniane w Polsce, ze
względu na specyficzny, anyżowy smak. Szczerze mówiąc długo się zastanawiałam
czy naprawdę chcę kupić koper włoski, bo za smakiem anyżu nie przepadam. Po
kilku minutach myślenia biało zielona bulwa znalazła się w moim koszyku
sklepowym z czego aktualnie jestem bardzo zadowolona!
Okazało się, że koper włoski jest nie tylko bardzo zdrowy (
należy do grupy przeciwutleniaczy, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność i
wspomaga procesy odchudzania) ale też bardzo smaczny. Anyżowy smak jest bardzo
delikatny i idealnie podkreśla smak potraw nie dominując jej.
Fenkuł wykorzystałam przede wszystkim do podkreślenia smaku
pasty. Doskonale komponuje się on ze śmietanowym sosem i sprawia, że nie jest
on mdły. Warto również wypróbować różnego rodzaju sałatki z dodatkiem kopru
włoskiego. Moim zdaniem to warzywo doskonale pasuje do ryb. Sałatka z
tuńczykiem, pomidorem i fenkułem skropiona odrobiną oliwy z oliwek, białym
octem winnym i posypana ziołami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Polecam
przyrządzić taką sałatkę w domu, domownicy i goście będą zachwyceni J
We Włoszech bardzo często fenkuł jada się na ciepło.
Tubylcy najczęściej kroją warzywo na mniejsze kawałki, duszą na patelni ok. pół
godziny, a gotową potrawę doprawiają solą pieprzem i oczywiście świeżo startym
parmezanem. Pyszności!
Źródło: zasoby własne
Źródło: http://www.cassettonebio.com/wordpress1/del-finocchio-e-del-verbo-infinocchiare/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz