wtorek, 10 lutego 2015

Fenkuł - prawdziwy rarytas ze słonecznej Italii

Kolejnym specjałem kuchni włoskiej jest fenkuł ( koper włoski, wł. finocchio ). To warzywo jest bardzo niedoceniane w Polsce, ze względu na specyficzny, anyżowy smak. Szczerze mówiąc długo się zastanawiałam czy naprawdę chcę kupić koper włoski, bo za smakiem anyżu nie przepadam. Po kilku minutach myślenia biało zielona bulwa znalazła się w moim koszyku sklepowym z czego aktualnie jestem bardzo zadowolona!

Okazało się, że koper włoski jest nie tylko bardzo zdrowy ( należy do grupy przeciwutleniaczy, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność i wspomaga procesy odchudzania) ale też bardzo smaczny. Anyżowy smak jest bardzo delikatny i idealnie podkreśla smak potraw nie dominując jej.

Fenkuł wykorzystałam przede wszystkim do podkreślenia smaku pasty. Doskonale komponuje się on ze śmietanowym sosem i sprawia, że nie jest on mdły. Warto również wypróbować różnego rodzaju sałatki z dodatkiem kopru włoskiego. Moim zdaniem to warzywo doskonale pasuje do ryb. Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i fenkułem skropiona odrobiną oliwy z oliwek, białym octem winnym i posypana ziołami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Polecam przyrządzić taką sałatkę w domu, domownicy i goście będą zachwyceni J


We Włoszech bardzo często fenkuł jada się na ciepło. Tubylcy najczęściej kroją warzywo na mniejsze kawałki, duszą na patelni ok. pół godziny, a gotową potrawę doprawiają solą pieprzem i oczywiście świeżo startym parmezanem. Pyszności!

Źródło: zasoby własne

Źródło: http://www.cassettonebio.com/wordpress1/del-finocchio-e-del-verbo-infinocchiare/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz