sobota, 7 lutego 2015

Mocno czekoladowa tarta z kremem mascarpone, truskawkami i malinami

Oto kolejna propozycja na Dzień zakochanychJ Czekolada, truskawki i maliny to doskonałe afrodyzjaki, które bardzo skutecznie podbiją serce każdego miłośnika słodyczy :)

Źródło: zasoby własne

Mocno czekoladowa tarta z kremem mascarpone, truskawkami  i malinami

Składniki na spód:

300 g mąki
1 jajko
125 g masła
80 g cukru
Szczypta soli
4 łyżki mocnego kakao ( np. DecoMorreno )

Na masę mascarpone:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% ( schłodzonej!)
80 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Starta skórka z 1 cytryny


Na sos truskawkowy:
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

+ truskawki i maliny do dekoracji


1.     Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj masło i zagnieć. Następnie dosyp cukier, sól, wbij jajko i wyrób na gładką masę. Ciasto włóż do woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę.
2.     Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciastem wyłóż blaszkę do tarty i piecz w nagrzanym piekarniku z obciążeniem  przez 15 minut, a następnie 20 minut bez obciążenia. Gdy spód będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika by dokładnie wystygł.
3.     W międzyczasie przygotuj bardzo prosty sos. Truskawki umyj i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier puder i zblenduj na gładką masę.
4.     Teraz czas na krem J W wysokim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Pamiętaj, by była uprzednio schłodzona. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodaj sos i skórkę z cytryny i miksuj razem jeszcze przez moment. Na sam koniec dodaj do mascarpone ubitą śmietanę za pomocą łyżki i delikatnie wymieszaj.

5.     Przygotowany spód posmaruj kremem, a na wierzchu tarty ułóż owoce. Udekoruj sosem i smacznego! :)



Źródło: zasoby własne



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz