Oto kolejna propozycja na Dzień zakochanychJ Czekolada, truskawki i maliny to
doskonałe afrodyzjaki, które bardzo skutecznie podbiją serce każdego miłośnika
słodyczy :)
Mocno czekoladowa tarta z kremem
mascarpone, truskawkami i malinami
Składniki na spód:
300 g mąki
1 jajko
125 g masła
80 g cukru
Szczypta soli
4 łyżki mocnego kakao ( np.
DecoMorreno )
Na masę mascarpone:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% (
schłodzonej!)
80 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Starta skórka z 1 cytryny
Na sos truskawkowy:
250 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
+ truskawki i maliny do dekoracji
1. Mąkę i kakao przesiej do miski, dodaj masło i zagnieć.
Następnie dosyp cukier, sól, wbij jajko i wyrób na gładką masę. Ciasto włóż do
woreczka i odstaw do lodówki na min. godzinę.
2. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciastem wyłóż
blaszkę do tarty i piecz w nagrzanym piekarniku z obciążeniem przez 15
minut, a następnie 20 minut bez obciążenia. Gdy spód będzie gotowy, wyjmij go z
piekarnika by dokładnie wystygł.
3. W międzyczasie przygotuj bardzo prosty sos. Truskawki umyj
i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier puder i
zblenduj na gładką masę.
4. Teraz czas na krem J W wysokim naczyniu ubij na sztywno
śmietankę kremówkę. Pamiętaj, by była uprzednio schłodzona. W osobnym naczyniu
zmiksuj mascarpone z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodaj sos i skórkę z
cytryny i miksuj razem jeszcze przez moment. Na sam koniec dodaj do mascarpone
ubitą śmietanę za pomocą łyżki i delikatnie wymieszaj.
5. Przygotowany spód posmaruj kremem, a na wierzchu tarty ułóż
owoce. Udekoruj sosem i smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz