Zupa marchewkowa sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowa,
ale w tej wersji smakuje mi najlepiej. Jest zdecydowanie bardziej wyrazista,
kremowa…po prostu pyszna!
Kremowa zupa marchewkowa „po
włosku”
Składniki:
( na 4 osoby)
4 duże marchewki
Niewielki kawałek świeżego
imbiru
2 ząbki czosnku
Pół małej cebuli
1 litr bulionu (
polecam wykorzystać zwykły rosół drobiowy lub warzywny, jeśli jesteś
wegetarianinem )
Łyżeczka kurkumy
Pół świeżej papryczki
chili
Parmezan
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
Świeża bazylia
Paluszki grissini ( włoskie
paluszki chlebowe lub zwykłe grzanki)
Sól
Pieprz
Słodka i ostra
papryka
- Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Cebulę, chili ( bez pestek!) i czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej imbir, chili i cebulę. Po ok. minucie dodaj marchewkę, czosnek oraz masło. Smaż do momentu delikatnego „zezłocenia” się marchewki ciągle mieszając.
- Następnie zalej marchewkę bulionem i gotuj ok. 10 -15 minut pod przykryciem na małym ogniu z dodatkiem kurkumy i łyżki soli.
- Ugotowana zupę dokładnie przestudź.
- Następnie zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Gdy zupa będzie zbyt gęsta dolej trochę wody. Na koniec dopraw ostrą i słodką papryką oraz pieprzem.
- Podawaj z parmezanem, świeżą bazylią kroplami oliwy z oliwek i paluszkami grissini. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz