czwartek, 26 lutego 2015

Kremowa zupa marchewkowa "po włosku"

Zupa marchewkowa sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowa, ale w tej wersji smakuje mi najlepiej. Jest zdecydowanie bardziej wyrazista, kremowa…po prostu pyszna!

Źródło: zasoby własne

Kremowa zupa marchewkowa „po włosku”

Składniki:
( na 4 osoby)

4 duże marchewki
Niewielki kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
Pół małej cebuli
1 litr bulionu ( polecam wykorzystać zwykły rosół drobiowy lub warzywny, jeśli jesteś wegetarianinem )
Łyżeczka kurkumy
Pół świeżej papryczki chili
Parmezan
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
Świeża bazylia
Paluszki grissini ( włoskie paluszki chlebowe lub zwykłe grzanki)
Sól
Pieprz
Słodka i ostra papryka


  1. Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę, chili ( bez pestek!) i czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj na tarce.
  3. W dużym garnku rozgrzej  2 łyżki oliwy i podsmaż na niej imbir, chili i cebulę. Po ok. minucie dodaj marchewkę, czosnek oraz masło. Smaż do momentu delikatnego „zezłocenia” się marchewki ciągle mieszając.
  4. Następnie zalej marchewkę bulionem i gotuj ok. 10 -15 minut pod przykryciem na małym ogniu z dodatkiem kurkumy i łyżki soli.
  5. Ugotowana zupę dokładnie przestudź.
  6. Następnie zmiksuj całość blenderem na gładki krem. Gdy zupa będzie zbyt gęsta dolej trochę wody. Na koniec dopraw ostrą i słodką papryką oraz pieprzem.
  7. Podawaj z parmezanem, świeżą bazylią kroplami oliwy z oliwek i paluszkami grissini. Smacznego!




ZUPA KREM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz