wtorek, 24 lutego 2015

Grzanki w jajku z pomidorami i pieczarkami

Solidne śniadanie to podstawa udanego dnia! Dzisiejszy przepis to szybkie i bardzo smaczne grzanki, które dostarczą mnóstwo pozytywnej energii.

Źródło: zasoby własne

Grzanki w jajku z pomidorami i pieczarkami

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
(na 1 osobę)

2 kromki chleba
1 jajko
2 łyżki mleka
Sól
Pieprz

1 pomidor
3 pieczarki
Odrobina cebuli
Szczypiorek

Olej do smażenia

1.      Pomidora obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki, szczypiorek i cebulę umyj i również drobno posiekaj.
2.      W miseczce wymieszaj jajko i mleko z dodatkiem soli i pieprzu.
3.      Na jednej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Gdy te się zezłocą dodaj pomidora i duś razem ok. 3 minuty. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i dosyp szczypiorek.
4.      Na osobnej patelni rozgrzej olej. Chleb zamocz w mieszance z jajka i mleka i umieszczaj bezpośrednio na gorącej patelni. Smaż z jednej i drugiej strony na złoty kolor.

5.      Gdy grzanki będą gotowe ułóż je na talerzu wykładając na każdą z nich przygotowany sos pieczarkowo pomidorowy.  Smacznego!




Jak szybko obrać pomidora?

Zastanawiasz się jak szybko i sprawnie obrać pomidora? Oto moja wskazówka!
Wystarczy, że zagotujesz w czajniku wrzątek, a na pomidorze ( po przeciewnej stronie niż szypułka) zrobisz delikatne nacięcia w kształcie krzyża. Tak przygotowanego pomidora umieść w wysokim naczyniu, zalej wrzątkiem. Po ok 20 sekundach wylej wrzątek, umieść pomidora w lodowatej wodzie na kilka sekund i zdejmij z niego skórkę. 

(Nie) nudna kanapka ed II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz