niedziela, 8 lutego 2015

Szybkie ciasto z orzechami i czekoladą

Pobyt na Erasmusie wcale nie zwalnia z gotowania, tym bardziej gdy jako miejsce wymiany zostały wybrane Włochy :). Pogoda jeszcze nie jest najpiękniejsza dlatego wraz ze współlokatorkami stwierdziłyśmy, że umilimy sobie niedzielne popołudnie smakowitym ciastem. Bardzo się ucieszyłam, że to właśnie an mnie spadło jego wymyślenie i upieczenie! Pierwsze Erasmusowe ciasto okazało się być bardzo smaczne i całkiem szybko znika z blaszki! To ciasto robi się bardzo szybko i sprawdzi się doskonale na każdą okazję.

Źródło: zasoby własne

Szybkie ciasto z orzechami i czekoladą

Składniki:

2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
3 jajka
16 g proszku do pieczenia
150 ml mleka
¾ kostki masła
1 cukier waniliowy

+ wiórki czekoladowe, rozgniecione/ starte orzechy laskowe


1.     Nagrzej piekarnik to 180 stopni ( góra – dół)
2.     Masło pokrój w kostkę, przełóż do dużej miski, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą masę.
3.     Następnie dodawaj po jednym jajku nie przestając miksować.
4.     Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.     Na sam koniec dodaj do ciasta orzechy i wiórki czekoladowe i starannie wymieszaj za pomocą łyżki.
6.     Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz ok. 25 minut ( lub do „suchego patyczka”).


7.     Upieczone ciasto należy wystudzić przed podaniem , smacznego :)





Źródło: zasoby własne







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz