Pobyt na Erasmusie wcale nie zwalnia z gotowania, tym
bardziej gdy jako miejsce wymiany zostały wybrane Włochy :). Pogoda jeszcze nie
jest najpiękniejsza dlatego wraz ze współlokatorkami stwierdziłyśmy, że umilimy
sobie niedzielne popołudnie smakowitym ciastem. Bardzo się ucieszyłam, że to
właśnie an mnie spadło jego wymyślenie i upieczenie! Pierwsze Erasmusowe ciasto
okazało się być bardzo smaczne i całkiem szybko znika z blaszki! To ciasto robi
się bardzo szybko i sprawdzi się doskonale na każdą okazję.
Szybkie ciasto z orzechami i
czekoladą
Składniki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
3 jajka
16 g proszku do pieczenia
150 ml mleka
¾ kostki masła
1 cukier waniliowy
+ wiórki czekoladowe,
rozgniecione/ starte orzechy laskowe
1. Nagrzej piekarnik to 180 stopni ( góra – dół)
2. Masło pokrój w kostkę, przełóż do dużej miski, dodaj cukier
i zmiksuj na puszystą masę.
3. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przestając miksować.
4. Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko, miksując
do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Na sam koniec dodaj do ciasta orzechy i wiórki czekoladowe
i starannie wymieszaj za pomocą łyżki.
6. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz
ok. 25 minut ( lub do „suchego patyczka”).
7. Upieczone ciasto należy wystudzić przed podaniem ,
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz