A może masz ochotę na prawdziwy włoski przysmak? Panna
cotta to deser, który zyskał wielbicieli nie tylko na terenie słonecznej
Italii, lecz również, a może przede wszystkim w pozostałych zakątkach Europy.
Ten delikatny deser jest ciekawą propozycją na prezent dla Twojej Drugiej
Połówki z okazji nadchodzących Walentynek :)
(na 3 kokilki)
Składniki na panna cottę:
250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 ml mleka 2%
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki zimnej wody
+ grenadyna, obrany owoc granatu
1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę oraz dosyp
cukier. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do mleka
i śmietany. Dodaj również skórkę wanilii, w której z pewnością kryje się
jeszcze trochę aromatu.
2. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 4 łyżeczkami zimnej wody,
odstaw na ok. 5 minut.
3. Mleko, śmietankę, cukier i wanilie zagotuj. Następnie
zdejmij z palnika, wyjmij skórkę z wanilii, dodaj żelatynę i dokładnie
wymieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
4. Miksturę wlej do kokilek, poczekaj aż przestygnie.
Następnie zakryj każdą kokilkę folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.
5. Po upływie 24 godzin zagotuj wrzątek i wlej go do miseczki
( powinna być większa niż kokilki). Każdą kokilkę zanurz na chwilę we wrzątku,
a następnie wyłóż deser na talerzyki.
6. Każdą panna cottę polej grenadyną i posyp obranym owocem
granatu. Smacznego! :)
Źródło: zasoby własne
Serwowanie:
Panna cotta to włoski deser, więc
polecam do niej kawę J Jednak jeśli planujesz zaserwować ją
na walentynkową kolację możesz zrobić ciekawe drinki na bazie owocowej wódki z
sokiem i grenadyną. Panna cotta doskonale komponuje się również z lekkimi
winami różowymi lub białymi.
Zwariowalam!!! najlepsze <3
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :) deser doskonale pasuje nie tylko do granatu, lecz również do malin, truskawek, jagód a nawet sosu czekoladowego i kawowego :)
OdpowiedzUsuń