piątek, 6 lutego 2015

Waniliowa panna cotta z grenadyną i granatem

A może masz ochotę na prawdziwy włoski przysmak? Panna cotta to deser, który zyskał wielbicieli nie tylko na terenie słonecznej Italii, lecz również, a może przede wszystkim w pozostałych zakątkach Europy. Ten delikatny deser jest ciekawą propozycją na prezent dla Twojej Drugiej Połówki z okazji nadchodzących Walentynek :)

Źródło: zasoby własne

Waniliowa panna cotta z grenadyną i granatem
(na 3 kokilki)

Składniki na panna cottę:

250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 ml mleka 2%
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki zimnej wody


+ grenadyna, obrany owoc granatu


1.     Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę oraz dosyp cukier. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do mleka i śmietany. Dodaj również skórkę wanilii, w której z pewnością kryje się jeszcze trochę aromatu.
2.     Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 4 łyżeczkami zimnej wody, odstaw na ok. 5 minut.
3.     Mleko, śmietankę, cukier i wanilie zagotuj. Następnie zdejmij z palnika, wyjmij skórkę z wanilii, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
4.     Miksturę wlej do kokilek, poczekaj aż przestygnie. Następnie zakryj każdą kokilkę folią spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.
5.     Po upływie 24 godzin zagotuj wrzątek i wlej go do miseczki ( powinna być większa niż kokilki). Każdą kokilkę zanurz na chwilę we wrzątku, a następnie wyłóż deser na talerzyki.

6.     Każdą panna cottę polej grenadyną i posyp obranym owocem granatu. Smacznego! :)





Źródło: zasoby własne



Serwowanie:



Panna cotta to włoski deser, więc polecam do niej kawę J Jednak jeśli planujesz zaserwować ją na walentynkową kolację możesz zrobić ciekawe drinki na bazie owocowej wódki z sokiem i grenadyną. Panna cotta doskonale komponuje się również z lekkimi winami różowymi lub białymi.

2 komentarze:

  1. Zwariowalam!!! najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wypróbować :) deser doskonale pasuje nie tylko do granatu, lecz również do malin, truskawek, jagód a nawet sosu czekoladowego i kawowego :)

    OdpowiedzUsuń