Włoskich
ciekawostek ciąg dalszy :) Tym razem przyszłą pora na karczocha, który
we Włoszech jest niezwykle popularnym warzywem. Sam w sobie nie ma jakiegoś
szczególnego smaku, w Italii jest on podawany przede wszystkim na gorąco, jako
dodatek do dania.
Karczoch
to bardzo ładne i apetyczne warzywo, ale należy wiedzieć, że nie jest jadalny w
całości. Przed spożyciem trzeba odkroić stwardniałe liście i wszystkie końcówki
kwiatostanu.
Karczocha
można spożywać na różne sposoby. We Włoszech jadłam bardzo smaczna pizzę z
dodatkiem tego warzywa, a samodzielnie w domu wykorzystałam go jako dodatek do pasty
z tuńczykiem. W obydwu przypadkach był bardzo smaczny.
Włosi często
jadają też karczochy ( najczęściej większe odmiany) w bardzo prosty sposób. Kroją
warzywo na kawałki, następnie duszą na patelni z dodatkiem oliwy i wody przed
podaniem posypując solą i pieprzem.
przykładowe danie z wykorzystaniem karczocha: pasta z tuńczykiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz