niedziela, 15 lutego 2015

Karczoch - kwieciste warzywo

Włoskich ciekawostek ciąg dalszy :) Tym razem przyszłą pora na karczocha, który we Włoszech jest niezwykle popularnym warzywem. Sam w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, w Italii jest on podawany przede wszystkim na gorąco, jako dodatek do dania.

Karczoch to bardzo ładne i apetyczne warzywo, ale należy wiedzieć, że nie jest jadalny w całości. Przed spożyciem trzeba odkroić stwardniałe liście i wszystkie końcówki kwiatostanu.

Karczocha można spożywać na różne sposoby. We Włoszech jadłam bardzo smaczna pizzę z dodatkiem tego warzywa, a samodzielnie w domu wykorzystałam go jako dodatek do pasty z tuńczykiem. W obydwu przypadkach był bardzo smaczny.


Włosi często jadają też karczochy ( najczęściej większe odmiany) w bardzo prosty sposób. Kroją warzywo na kawałki, następnie duszą na patelni z dodatkiem oliwy i wody przed podaniem posypując solą i pieprzem. 




przykładowe danie z wykorzystaniem karczocha: pasta z tuńczykiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz