niedziela, 22 lutego 2015

Jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem

Jajecznica to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Najbardziej lubię klasyczną wersje z tej potrawy z pomidorami i świeżym chlebem posmarowanym masełkiem. Czasem jednak mam ochotę na jajecznicę w ciekawszej odsłonie i takim właśnie przepisem dziś się z Wami podzielę. Może akurat skusicie się na nią podczas rodzinnego śniadania w niedzielny poranek.

Źródło: zasoby włąsne


Jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem

Składniki:
(na 1 osobę)

2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Łosoś wędzony
Koperek
Pół łyżeczki soku z cytryny

+ chleb pełnoziarnisty


  1. Na patelnię wlej mleko oraz dodaj do niego mleko i podgrzej na małym ogniu. Gdy masło się roztopi wbij na patelnie dwa jajka.
  2. Delikatnie mieszając powoli ścinaj jajecznice utrzymując patelnię na dosyć niskim ogniu.
  3. Na osobnej patelni ułóż chleb i zrób z niego grzanki
  4. Gdy jajecznica będzie już ścięta dopraw ja na koniec solą i pieprzem, a następnie starannie wymieszaj.
  5. Gotową potrawę ułóż na talerzu. Na jajecznicy połóż kawałki łososia, delikatnie skrop sokiem z cytryny i udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj z pełnoziarnistymi grzankami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz