Jajecznica to jedna z moich ulubionych propozycji
śniadaniowych. Najbardziej lubię klasyczną wersje z tej potrawy z pomidorami i
świeżym chlebem posmarowanym masełkiem. Czasem jednak mam ochotę na jajecznicę
w ciekawszej odsłonie i takim właśnie przepisem dziś się z Wami podzielę. Może
akurat skusicie się na nią podczas rodzinnego śniadania w niedzielny poranek.
Jajecznica z wędzonym
łososiem i koperkiem
Składniki:
(na 1 osobę)
2 jajka
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Łosoś wędzony
Koperek
Pół łyżeczki soku z
cytryny
+ chleb
pełnoziarnisty
- Na patelnię wlej mleko oraz dodaj do niego mleko i podgrzej na małym ogniu. Gdy masło się roztopi wbij na patelnie dwa jajka.
- Delikatnie mieszając powoli ścinaj jajecznice utrzymując patelnię na dosyć niskim ogniu.
- Na osobnej patelni ułóż chleb i zrób z niego grzanki
- Gdy jajecznica będzie już ścięta dopraw ja na koniec solą i pieprzem, a następnie starannie wymieszaj.
- Gotową potrawę ułóż na talerzu. Na jajecznicy połóż kawałki łososia, delikatnie skrop sokiem z cytryny i udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj z pełnoziarnistymi grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz